‘We worden wel verwend’

Leerlingen van SO Fier hebben vanmiddag brieven en tekeningen begraven onder hun nieuwe schoolgebouw aan de Winklerlaan 79. Van elke groep was een leerling aanwezig. Zo vierden de kinderen de start van de bouw.

Op de bouwplaats kregen ze eerst een helm op. Zichtbaar onder de indruk liepen ze over het modderige terrein.

Bouwvakkers zijn met een enorme kraan bezig de vloeren te leggen met grote witte betonnen platen, die aan de onderzijde stevig zijn geïsoleerd. Het hele schoolgebouw wordt immers energieneutraal.

Derrick Flach van bouwbedrijf BM Van Houwelingen vertelde de kinderen wat er bij de bouw van hun school komt kijken. Hij legde verband met de naam SO Fier. ,,Fier betekent ook trots: wij zijn supertrots dat we jullie school mogen bouwen, zodat jullie hier straks kunnen leren en spelen. Elke week wordt hij een stukje mooier en eind van het jaar is de school klaar.’’

Slechts een leerling wist nog hoe het oude gebouw aan de Winklerlaan was geweest, de anderen, veel jonger, kenden alleen de tijdelijke locatie waar de school in 2015 naartoe is verhuisd. De kleine Sem wilde weten hoe het plein er straks uit komt te zien. Ze krijgen een zandbak en een voetbalkooi!

,,Het plein kom helemaal om de school heen,’’ wees Daniël Biesheuvel van EVA architecten. Hij vertelde de kinderen dat het tekenen van het gebouw wel een jaar heeft geduurd. En vergeleek de tekening op het bouwbord, met de situatie in het echt. Iliass vroeg ongelovig: ,,Komt het er in het echt ook zo uit te zien? Zo rond?’’ Ja, kijk maar, je kunt het hier al zien aan de vorm van de vloer, wees Daniël Biesheuvel.

Sem informeerde ongerust of de gymzaal niet een beetje klein wordt, want op de tekening zag hij er maar een klein stukje van. Toen hij zag hoe groot de gymzaal in het echt wordt, was hij gerustgesteld. Dilano knikte blij: ,,We worden wel verwend,’’ zei hij tegen de architect.

In deze versierde koker zitten tekeningen en brieven van alle leerlingen. In hun brief vertellen ze hoe hun leven er nu, in 2019, uitziet.

Saadia en Daimy mochten als eersten met grote spaden een gat graven voor de koker met tekeningen. Andere leerlingen hielpen ook.

Koker in de kuil, de directeur en de adjunct-directeur schepten de kuil weer dicht. Toen legde de bouwkraan definitief een dikke betonnen plaat over hun tekeningen: die ligt nu voorgoed begraven onder hun school.

De leerlingen van SO Fier, de enige basisschool in Utrecht voor kinderen met specifieke vragen omtrent gedrag, wachten al jaren op hun nieuwe schoolgebouw. Al sinds 2015 krijgen ze les in een tijdelijke school aan de Stroyenborchdreef in Overvecht. Hun school aan de Winklerlaan is in 2018 gesloopt. Het nieuwe gebouw is naar verwachting in december 2019 gereed. Het is helemaal ontworpen en aangepast aan de onderwijsbehoefte van deze leerlingen.

Geplaatst in Nieuws.