‘Voorkom dat zij-instroom, zij-uitstroom wordt’

Zij-instromers zijn graag gezien, ook bij SPO Utrecht. Zij helpen immers een deel van het groeiende lerarentekort op te lossen. Zij-instromers zijn hbo/wo-opgeleide mensen met ervaring in een ander vak, die kiezen voor een baan in het (primair) onderwijs. Maar een nieuw vak en opleiding combineren, is best zwaar en lang niet iedereen houdt dat vol.

,,Het aantal zij-instromers is landelijk sterk gegroeid sinds 2015, van 11 naar 900 per jaar. Een goede ontwikkeling die het onderwijs verrijkt. Maar het is belangrijk dat zij-instroom geen zij-uitstroom wordt,’’ zegt Merel van Vroonhoven tijdens een bijeenkomst op OBO Spoorzicht in Utrecht. Zij is, als oud-bestuurder in de financiële sector, sinds september zelf ook een zij-instromer in het primair onderwijs. En kreeg een taak als ‘onafhankelijk aanjager voor de aanpak van het lerarentekort’.

Merel van Vroonhoven

Een kleine dertig zij-instromers uit heel Nederland (zeker drie van hen werken bij SPO Utrecht) namen de uitnodiging aan om samen met Merel van Vroonhoven op 13 november ‘door kennisdeling de zij-instroomroute naar het leraarschap verder te verbeteren’ op OBO Spoorzicht van SPO Utrecht. Een van hen is Iris Duininck. Zij is al in mei vorig jaar als zij-instromer begonnen op OBO De Klopvaart.

Bekijk hier het filmpje over deze bijeenkomst:

Ramon Severs

Ramon Severs (28) combineert sinds september zijn ‘oude’ vak als gymleraar bij SPO Utrecht met het zij-instroomtraject voor leraar basisonderwijs. Op montessorischool De Meander staat hij nu twee dagen voor groep 8 en twee dagen in de gymzaal. De vijfde dag is hij vrij voor studie. Zijn eerste reactie? ,,Het is echt super!’’

,,Maar die eerste maanden vond ik erg zwaar, met vier studievakken in de eerste periode, de nieuwe ervaring van zelf voor groep 8 staan op woensdag en donderdag, en dan donderdagavond door naar de opleiding… Ik had de herfstvakantie echt nodig om bij te komen. Inmiddels ben ik wel ‘geland’ hoor, gelukkig. Ik heb er weer zin in!’’

Bijeenkomst in OBO Spoorzicht

Na een welkomstwoord door Arien Hartog (directeur opleidingen van SPO Utrecht) en Celeste Snoek (schoolopleider op obs Overvecht), verzamelen de leraren in groepjes ‘tips en tops’ over het zij-instroomtraject.

SPO Utrecht krijgt een compliment van de begeleider in de groep die ‘oriëntatie op het beroep/matching’ bespreekt:  Ramon Severs vertelt hier hoe vanzelfsprekend hij bij SPO Utrecht een intake en een assesment kreeg, een baan kreeg aangeboden en bij de opleiding van de Hogeschool Utrecht terechtkwam. Uit de verhalen van de andere zij-instromers in deze groep blijkt dat lang niet alle kandidaten zo snel op het juiste spoor zijn gezet.

Ook in het groepje dat ‘scholing en begeleiding’ bespreekt, is te horen dat hier in de praktijk nogal eens wat aan schort. Bij sommigen weten hun schooldirecteuren nauwelijks wat een zij-instromer is en doet.

Merle van Helden (links)

Merle van Helden, zij-instromer bij odbs Pieterskerkhof, is tevreden over de begeleiding van SPO Utrecht en ‘haar’ schoolopleider.  Maar ze heeft ook tips: ,,Ik mis begeleiding vanuit de Hogeschool Utrecht. En… ik zou graag vaker intervisie met mede zij-instromers van SPO Utrecht willen hebben.’’

Alle ideeën, kritiek, tips en complimenten worden verzameld door DUO, dienst uitvoering onderwijs.

Geplaatst in Nieuws.