Kees-Jan van den Klooster geeft gastles op De Kaleidoskoop

Topsporter Kees-Jan trapt project levensbeschouwing af op De Kaleidoskoop!

Op De Kaleidskoop startte vorige week het project ‘levensbeschouwing’. Alle klassen krijgen de komende tijd verschillende lessen aangeboden over dit thema dat gekoppeld is aan het schoolbrede thema van dit jaar: ‘inclusief sporten’. Kees-Jan van den Klooster trapte het project af. Hij is een topsporter die door zijn lichamelijke beperking in een rolstoel zit. Hij ging alle groepen bij langs om te praten over empathie en begrip voor elkaar. Zijn boodschap was om elkaar vooral als mens te zien, ook al heb je een beperking. Kees-Jan vertelde over zijn eigen leven, hoe hij op zijn 23e een snowboard-ongeluk kreeg waardoor hij zijn benen niet meer kan bewegen. Na zijn ongeluk focust Kees-Jan zich op zijn nieuwe leven met een beperking, maar hij laat zich zeker niet tegenhouden. Hij won meerdere keren goud en deed mee aan de paralympische spelen.

Tijdens zijn gastles gaf Kees-Jan aandacht aan inclusief sporten, bekende sporten zoals tennis, streetdance, voetbal en schaatsen, kunnen met een aantal aanpassingen door iedereen beoefend worden, met én zonder fysieke beperking. Daarnaast besteedde hij ook aandacht aan het beeld dat veel mensen hebben over personen met een beperking. Hij gaf aan dat de focus vaak ligt op wat ze niet kunnen of hoeveel hulp ze nodig hebben, terwijl zijn verhaal juist duidelijk maakt dat er veel mogelijk is, ook met een fysieke beperking. De leerlingen waren erg onder de indruk. Veel kinderen zien niet vaak mensen met een beperking in hun omgeving, dus voor velen was dit een hele bijzondere, leerzame ontmoeting.

Op 11 april brengt gymdocent Mathijs de kennis en ervaring in praktijk. Hij zal een speciale gymles geven waarin hij de leerlingen zelf laat ervaren hoe het is om minder te horen, slecht te zien of in een rolstoel te zitten. Een bijzondere gymles staat de leerlingen van De Kaleidoskoop dus te wachten!

Geplaatst in Nieuws.