Tjepko de Boer koos bewust voor SPO Utrecht

Tjepko de Boer (54) uit Houten is de nieuwe directeur van de Johan de Wittschool. Hij werkte de laatste jaren met plezier als schoolleider van twee basisscholen in IJsselstein, maar was toe aan een nieuwe uitdaging. Er zijn momenteel banen genoeg voor schooldirecteuren, dus Tjepko de Boer voerde sollicitatiegesprekken bij vier verschillende schoolbesturen in deze regio. Hij koos uiteindelijk bewust voor SPO Utrecht.

,,Hier bij SPO Utrecht waren het echte gesprekken, geen kruisverhoren, zoals ik ervaarde bij de andere besturen. Er werd tijd voor ingeruimd. Ik voerde bij SPO Utrecht drie gesprekken, met verschillende mensen, over verschillende onderwerpen. Het ene ging over onderwijs, het andere was meer persoonlijk. Ik voelde echte interesse en tegelijkertijd hoorde ik ook veel over SPO Utrecht. We luisterden oprecht naar elkaar. Dat vond ik erg prettig. En van mensen die ik ken, die al bij SPO Utrecht werken, hoorde ik ook goede dingen.’’

Kennismaking

Tjepko de Boer was een van de directeuren die reageerde op een algemene advertentie ‘directeuren gezocht bij SPO Utrecht’. Na de wederzijdse positieve kennismaking, wilde hij graag in de bak ‘beschikbare mensen’ blijven.

,,De vacature op de Johan de Wittschool sprak me aan, om het Daltononderwijs dat hier wordt gegeven en om het monumentale gebouw. Fijn ook, dat het niet een heel grote school is, met tien groepen en 22 collega’s.’’

Hij trad aan na de herfstvakantie. ,,Ik trof een hartelijk en warm team. Er is oog en oor voor kinderen en ook voor teamleden onderling. De afgelopen zes weken was natuurlijk vooral een kennismaking. Ik zie dat de zorg voor kinderen en hun geAzin hier goed is, het pedagogisch aspect is heel goed ontwikkeld. Hier gebeuren mooie dingen op school.’’

Dalton

,,Het Daltonprincipe is twee jaar geleden ingezet en er is heel veel nieuws opgepakt. Nu is het tijd om te prioriteren en de lijnen uit te zetten. Toevallig valt het nieuwe schoolplan samen met mijn komst. We gaan er samen aan bouwen, de komende vier jaar.’’

Uitdagingen

Met Tjepko de Boer heeft de Johan de Wittschool een ervaren directeur, die als leerkracht begon in Ede, later in Muiden ging werken, daarna op een school in Houten directeur werd, vervolgens het Jenaplanonderwijs leerde kennen op een school in Geldermalsen en uiteindelijk directeur werd van twee basisscholen in IJsselstein. ,,Als het eenmaal goed gaat, dan wil ik weer vertrekken, op zoek naar nieuwe uitdagingen.’’

Openbaar onderwijs

Opvallend is dat zijn hele loopbaan zich afspeelde in het bijzonder onderwijs. Tjepko komt uit een ‘vrij calvinistisch nest’, groeide op in een echte onderwijsfamilie in Voorthuizen, met Friese grootvaders die al schooldirecteur waren en beide ouders die in het basisonderwijs werkten. ,,Ik vond werken met kinderen leuk, organiseerde als kind al van alles in de buurt, eigenlijk koos ik automatisch voor het onderwijs.’’

Verzuiling

,,Ik kies nu bewust, voor het eerst, voor openbaar onderwijs. Ik ervaarde hoe de verzuiling tegenwerkt, bijvoorbeeld bij verwijzing van kinderen naar het speciaal onderwijs: je wilt een goede school vinden en dan is binnen/buiten de zuil zo’n probleem! En toen ik met een kleine pc-school en een kleine katholieke school een gebouw deelde, wilde ik graag één stichting creëren. Dat lukte uiteindelijk toch niet, zonder ‘schotten’ werken, zonde is dat. Het openbaar onderwijs biedt mooie kansen. En identiteit kun je ook op andere manieren vormgeven.’’

Geplaatst in Nieuws.