‘Terug voor de klas voelt als thuiskomen’

Mensen die overwegen hun oude beroep in het onderwijs weer op te pakken, kunnen van 19 tot en met 22 november gebruikmaken van de Meeloopdagen van SPO Utrecht.

 Dit is een succesvolle mogelijkheid om verschillende basisscholen in de stad Utrecht te bezoeken. Je kunt met leraren, leerlingen en de werkgever praten en ook zelf lesgeven om te ervaren of het leraarschap je bevalt. De eerste Meeloopdagen van SPO Utrecht en NUOVO waren in maart 2018 een landelijke primeur.

Beste keus sinds jaren

Annely Jansen (37) werkt nu op obs Waterrijk in Leidsche Rijn, na een loopbaan in het bedrijfsleven. ,,Ik merkte dat ik eigenlijk erg ongelukkig was in het bedrijfsleven Nu dacht ik: dit is het moment om over te stappen! Het bevalt me super op school, dit is mijn beste keus sinds jaren. Ik ben erg gelukkig hier, het voelt allemaal vertrouwd, alsof ik terug ben bij mijn roots. Het onderwijs voelt als thuiskomen.’’

Herintreden met goede begeleiding

Jan Heine de Vos (59) werkt op de Rietendakschool in Ondiep. Hij is een echte herintreder die na dertig jaar weer terugkeert in het basisonderwijs. ,,Hiervoor heb ik bij Achmea gewerkt. Door het lerarentekort kun je snel aan de slag als herintreder. Ik begon bij een andere stichting, maar die deden niets aan begeleiding. Dat vond ik absurd, na dertig jaar bedrijfsleven is dat echt nodig. SPO Utrecht doet veel aan begeleiding en coaching, je leert hier weer lesgeven. De directeur van de FLEXPool kwam bij mijn lessen kijken en zocht een geschikte school bij mijn wensen. Ik ben nog steeds niet uitgeleerd, maar ik vind het heel fijn om te doen. Het is heerlijk om te werken met jonge mensen om je heen, het onderwijs houdt je jong. Je moet wel gemotiveerd zijn: dit werk is zwaarder, maar veel leuker!’’

Ideale bijbaan

Ook leraren in opleiding en masterstudenten met een onderwijsbevoegdheid zijn welkom bij de Meeloopdagen: SPO Utrecht biedt de ideale bijbaan naast de studie. Lisa Silva Kas (22) werkt een dag per week in de FLEXPool, met Montessorischool Oog in Al als haar ‘stamschool’. De andere dagen besteedt ze aan haar masterstudie educational sciences aan Universiteit Utrecht. Ze rondde vorig schooljaar de academische lerarenopleiding af. ,,Het is een goede combi, het bevalt me goed. Ik vind het fijn om theoretisch bezig te zijn en tegelijk een beetje praktijk te doen. Ik werk een dag op school en volg twee dagen college, de rest van de week besteed ik aan zelfstudie. De dinsdagen bij SPO Utrecht zijn ook lekker om dan even helemaal niet met studeren bezig te zijn.’’

Romi Verschoor (22) werkt twee dagen per week op obs De Koekoek, via de FLEXPool als vervanger voor langere termijn. ,,Ik wilde na mijn ALPO een master volgen, maar liever niet alléén studeren. Ik ben nog niet toe aan de verantwoordelijkheid voor een eigen klas en dit biedt precies de afwisseling waar ik van houd.’’

‘Leraar zijn is leuk’

Romi Verschoor: ,,Leraar zijn is leuk omdat je je eigen ideeën kunt uitvoeren. Als je een leuke les bedenkt, kun je die gewoon uitwerken en geven. Het is een beroep met veel vrijheid. De kinderen zijn enthousiast en eerlijk, die willen wel aan de gang met wat je bedenkt. Ik kan mijn creativiteit kwijt in mijn werk. Er moet natuurlijk ook wel veel, maar je kunt altijd wel een uurtje vinden.’’

Meeloopdagen bij SPO Utrecht

19 tot en met 22 november 2018

Wil je meelopen? Geef je op!

Geplaatst in Nieuws.