Rekenles Pantarijn hangt in het Rijksmuseum

Stan, Pascal, Dries en Isa, met juryvoorzitter Pieter Roelofs, bij hun schilderij -nummer 539- in het Rijks! En trots dat zij zijn! (En juf Monique Kroes ook hoor!

De rekenles van Monique Kroes, leerkracht groep 7/8 op obs Pantarijn mondde uit in een kunstwerk… dat deze zomer in het Rijksmuseum wordt tentoongesteld! Dat is wel heel bijzonder.

,,De leerlingen hadden nog moeite met rekenen met verhoudingen’’, vertelt leerkracht Monique Kroes in het AD Utrechts Nieuwsblad. ,,Ik zocht naar een originele manier om er nog een les over te geven, toen ik deze wedstrijd van het Rijksmuseum tegenkwam.’’

Haar achttien leerlingen (voltijds hoogbegaafdenonderwijs) kregen ieder een stukje van ‘De Nachtwacht’ voor hun rekening. Om te zorgen dat hun stukjes goed op elkaar aansloten, moesten ze met verhoudingen rekenen en veel samenwerken. Het kunstwerk van de klas bestaat uit achttien kleine canvasdoeken die samen zijn ingelijst.

Bron foto’s: Monique Kroes

Voor de speciale zomertentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ mochten mensen een zelfgemaakt en op Rembrandt geïnspireerd kunstwerk insturen. Meer dan 8000 mensen uit 95 landen deden dat. Onder hen waren ook professionele kunstenaars.

Monique Kroes: ,,De aanloop naar de ontknoping was erg spannend. Nadat we te horen hadden gekregen dat ons kunstwerk door was naar de tweede ronde, mochten we het op 15 juni naar het Rijksmuseum brengen. Dat heb ik met Ian en Siem – twee van mijn leerlingen – gedaan. De werken die ik daar voorbij heb zien komen, maakten een behoorlijke indruk op mij en de kinderen. En als je dan na twee weken te horen krijgt dat de jury óns kunstwerk heeft uitgekozen voor de tentoonstelling, is dat als een droom die uitkomt!”

‘De Nachtwacht 2.0’ van groep 7/8 van obs Pantarijn kun je deze zomer (van 15 juli tot en met 15 september) bewonderen in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Toegang is gratis voor kinderen.

Geplaatst in Nieuws.