Wat een prachtige, uitnodigende bibliotheek, pal naast de voordeur van de Luc Stevensschool! Vandaag wordt deze ‘bibliotheek in school’ officieel geopend, maar de afgelopen week is-ie natuurlijk al intensief in gebruik genomen door de leerlingen: het is immers Kinderboekenweek. ,,Er is nog nooit zoveel gelezen als afgelopen week,’’ vertelt directeur Jolande Bastmeijer trots aan de vele aanwezige ouders en gasten.
Samra uit groep 1-2 mag het gouden lint doorknippen, met een gouden schaar van een gouden kussen. Ze stikt bijna van opwinding, maar ze doet het geweldig, samen met Dennis de Vries, Utrechts wethouder jeugd.
(foto’s: Annelieke Vogelaar)
Eregast vandaag is Luc Stevens (82), hoogleraar orthopedagogiek en naamgever van de school. Zijn korte toespraak voor de leerlingen, gaat natuurlijk over lezen.
,,Beste jongens en meisjes. Alle grote mensen die hier staan, kunnen lezen. Ze lezen omdat het nodig is. En soms omdat ze het leuk vinden. Jongens en meisjes: lezen is niet altijd makkelijk. Er is maar één manier om het te leren: door te lezen. Maar het mooie is, dat je van lezen kunt gaan houden. Het is niet zoals met zwemmen, zwemmen hoef je maar een keer te leren en dan kun je het de rest van je leven. Lezen moet je blijven doen. Ik hoop dat lezen bij je blijft, je leven lang, met zo’n mooie bibliotheek krijg je er vast wel plezier in.’’
Dennis de Vries begint zijn optreden met een opsteker voor de kinderen, die inderdaad wel heel voorbeeldig stil en aandachtig zijn. ,,Wat kunnen jullie goed luisteren! Ontzettend knap!’’ Hij leest voor uit het boek ‘De wolf die uit het boek viel’ van Thierry Robberecht en dat doet hij met verve.
Deirdre Carasso, directeur van de Utrechtse bibliotheken, vertelt dat dit al de 36ste bieb op school in Utrecht is, en de eerste ‘Bibliotheek op school’ in een sbo-school.
Hoogleraar Luc Stevens overhandigt na afloop een cadeautje voor de school aan Jolande Basmeijer. Vooraf vertelde hij: ,,Dit is de enige school in Nederland die mijn naam draagt. Vroeg was het gebruikelijker dat scholen naar mensen uit de wetenschap werden genoemd, ik probeerde in mijn werk altijd aan te sluiten bij de praktijk op school. Ik ben er trots op dat deze Luc Stevensschool er juist is voor de kinderen die niet in het regulier onderwijs worden verwacht. Als je als kind bepaalde scores niet haalt of je je niet gedraagt zoals verwacht, dan moet je weg. Het hele schoolsysteem is niet flexibel, dat blijft nog steeds zo, en dat spijt me. Want ons onderwijs is er voor de kinderen.’’