Hoe werkt je geheugen? De leerlingen van groep 8 van OBO De Klopvaart leerden vanochtend van een professor hoe je het beste dingen kunt onthouden en hoe je geheugen werkt. En een leerling van De Panda stelt spontaan zijn hersens beschikbaar voor de wetenschap.
Professor educatie en pedagogiek Liesbeth Kester bezocht de school in Overvecht in het kader van Meet the Professor. Wel 142 professoren van de Universiteit Utrecht gaven een ochtend les in groep 6, 7 en 8 op basisscholen in en om Utrecht, waaronder vrijwel alle scholen van SPO Utrecht. Dat valt voor een professor heus niet mee, maar ze vonden het geweldig.
Proefjes
Professor Liesbeth Kester deed proefjes in de klas om te laten zien hoe je geheugen werkt. Je ogen en oren vangen veel informatie op en niet alles blijft hangen. Hoe zorg je dat je dingen onthoudt? ,,Plaatjes, afbeeldingen, helpen je onthouden. En je moet herhalen,’’ aldus de professor. ,,Hee, dat leert onze juf ons ook altijd: wij moeten informatie die we willen onthouden, zeven keer herhalen, volgens de juf, ’’ vertelden de kinderen aan de professor.
Locatieleider Carolien Henckel: ,,De tijd was gewoon te kort, de kinderen hadden zoveel vragen!’’
Medische ethiek
Professor Annelien Bredenoord gaf les aan groep 7, over medische ethiek. Leerling Naoufal Bendada: ,,Dat was heel leuk, ik heb veel geleerd over medische dingen. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat DNA daar iets mee te maken had, dat weet ik nu wel!’’
Het enthousiasme is geheel wederzijds. Dat blijkt wel uit de tweet van professor Bredenoord: ‘Het was geweldig bij de openbare basisschool Overvecht locatie De Klopvaart, dank groep 7!’
Kinderhersens voor de prof
Specialist babybrein professor Chantal Kemner bezocht De Panda en werd verrast door een van de leerlingen in groep 8, die spontaan zijn eigen hersens voor deze les beschikbaar stelde. Lees hier het hele verhaal.
Professor Annelien Bredenoord praat met kinderen uit Overvecht over medische ethiek
Professor Liesbeth Kester gaat graag met de leerlingen van groep 8 op de foto.