Prachtige bibliotheek van De Kaleidoskoop met enthousiaste verhalen geopend

,,Jullie bibliotheek is oooopen!!!!’’ roept onderwijswethouder Eelco Eerenberg heel hard, nadat hij, na zijn enthousiaste toespraak samen met Abdulrahman het lint heeft doorgeknipt. ,,Jaaaa!!!’’ juichen alle leerlingen van obs De Kaleidoskoop nog veel harder. Lachend brengt directeur Marloes Hopman de kinderen tot bedaren. De hele school heeft zich verzameld op het leerplein boven.

Want Charissa Mullen, manager van Bibliotheek Utrecht, houdt nog een speech, en de naam van de nieuwe bieb moet nog bekend worden gemaakt. Die naam is bedacht door de kinderen zelf. Tien leerlingen uit alle klassen en leescoördinator Rigoberta Mejia Sian steken allemaal één voor één een letter in de lucht: ‘BIBLIOSKOOP’, dat is de bibliotheek van De Kaleidoskoop.

En dan is het echt zover. Voortaan kunnen alle leerlingen heel laagdrempelig een van de wel 1000 nieuwe boeken lenen van deze school in Kanaleneiland.

Eelco Eerenberg neemt de tijd om het lokaal in te wijden. Hij leest met verve voor ‘De wolf die uit het boek viel’, doet stemmetjes na, de afgevaardigde kinderen luisteren aandachtig. ,,Hij leest heel goed voor. En ik vond het leuk dat hij van die stemmetjes deed,’’ zegt Amal.

De wethouder heeft zelf thuis twee jongen kinderen, meisjes van 2 en 5 jaar, en beleeft veel plezier aan het samen lezen, vertelt hij. Hij noemt de bibliotheek van De Kaleidoskoop ‘een schatkamer vol verhalen’. Een schatkamer is het zeker, deze mooie ruimte met veel licht, lekkere zitplekken, een grote leestafel en prachtige boekenkasten met een collectie die jaarlijks voor een deel (14 procent) wordt vernieuwd.

‘De Bibliotheek op school’ is een samenwerking tussen bibliotheek en het basisonderwijs. De eerste biedt schoolteams ondersteuning met het samenstellen van een goede boekencollectie en met de diensten van een leesconsulent. Op obs De Kaleidoskoop zijn leerkrachten Rigoberta Mejia Sian en Marianne Eissen de drijvende krachten achter leesbevordering.

Inmiddels nemen zestien scholen in de stad deel aan ‘de Bibliotheek op school’, acht horen bij SPO Utrecht: De Klopvaart, de Watertoren, De Gagel, Spoorzicht in Overvecht, obs Het Zand, kindcentrum Rijnvliet, De Kleine Dichter en de Anne Frankschool. Andere scholen van SPO Utrecht, zoals obs De Panda, zijn zelf al heel actief met leesbevordering en beschikken over een uitgebreide schoolbibliotheek. SPO Utrecht is een van de ondertekenaars van het Leesoffensief Utrecht.

Geplaatst in Nieuws.