Phialoparvum maaspleinensis (2)

Ouail Zaim (11) en Mohamed Bidari (12) van de Maaspleinschool ontvingen vandaag officieel het certificaat dat hoort bij de ontdekking van de nieuwe schimmelsoort. Die kreeg de naam van hun school: Phialoparvum maaspleinensis. Alle leerlingen waren hierbij aanwezig. Zij gaven Ouail en Mohamed wel zes keer een luid applaus.

 Van de uitreiking werd verslag gedaan door het Jeugdjournaal en RTV Utrecht. In de vroege ochtenuren werden de twee leerlingen van de Maaspleinschool al geïnterviewd door radio 3FM. Ze kwamen er héél vroeg voor op school.

Het is ook niet zomaar wat… Op het Westerdijk Fungal Bio Diversity Institute in de Uithof wordt de grootste collectie levende schimmels ter wereld bewaard en onderzocht. In het kader van ‘Meet the Professor’ kreeg groep 6-7 van de Maaspleinschool in 2017 een in schimmels gespecialiseerde wetenschapper op bezoek.

,,Meester Fernand koos ons uit. Wij moesten gewoon een buisje met aarde vullen. Uit het grasveldje voor de school,’’ vertelt Ouail nuchter. ,,Twee jaar later kregen we bericht. Het is puur geluk dat wij deze schimmel erin stopten. Maar ik ben blij met de eer, het is wel cool ook.’’

Na de uitreiking krijgen groep 8 en groep 6-7 les over schimmels, met prachtige sterk vergrote foto’s en filmpjes van allerlei schimmels, hoe ze groeien, waarvoor ze dienen. De leerlingen van Eline Klaassen in groep 8 hangen aan zijn lippen. En ze hebben veel vragen, tot grote vreugde van de enthousiaste professor.

Othman: ,,Hoe lang duurt het voor een schimmel volgroeid is?’’ (Hij groeit altijd door.)

Imran: ,,Hoe blijft de schimmel doorgroeien?’’ (Vanuit de randen.)

Maissae: ,,Zijn schimmels gevaarlijk?’’ (Dat valt mee. Er zijn wel gevaarlijke schimmels. Sommige zijn vooral vervelend, zoals voetschimmel.)

De volgende editie van ‘Meet the Professor’ is op 28 maart aanstaande. Het Maasplein doet natuurlijk ook weer mee. ,,De lessen over schimmels passen van vandaag passen geweldig in ons thema ‘natuur’, waarmee we nu bezig zijn. Dit jaar zijn we begonnen met thematisch werken,’’ vertelt Eline. ,,We laten de methoden langzaam los, in de zaakvakken.’’

En deze week zijn op het Maasplein óók nog opnamen van Zapp Sport The Battle.

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws.