Openingsfeest levert obs De Klimroos twee gastdocenten op

De officiële opening van obs De Klimroos (‘Dit moet wel de leukste school van Utrecht zijn’, zegt de wethouder) was een echt feestje voor iedereen. Met lekker eten en drinken, spelen, kunst en enthousiaste gesprekken. Een feest voor alle leerlingen, hun ouders, het team, de medezeggenschapraad, de architect, de bouwers, de kunstenaar, de gemeenteambtenaren, de wethouder, het bestuur, voor oud-collega’s en voor de buren. Met het prachtige vernieuwde schoolgebouw als stralend middelpunt.

(Foto’s: Jorg van Krimpen)

Want anderhalf jaar geleden stond hier, aan de Langerakbaan in Leidsche Rijn, een saai, recht pand dat door de gemeente als wissellocatie voor scholen werd gebruikt. En nu zie je een duurzaam, volledig energieneutraal schoolgebouw dat helemaal past bij de onderwijsvisie van De Klimroos. Van Hoogevest Architecten zorgde echt voor een metamorfose, in samenspraak met het team. En directeur Joeri Baartscheer vond ruimte voor mooie details, zoals de verlichting in de centrale hal in hexagonen, die ook in het schoollogo zijn verwerkt. ,,Handgemaakt, voor onze school’’ zegt Joeri trots.

Op de kopse kanten van De Klimroos prijken de kleurrijke muurschilderingen van ‘Opperclaes’ met de woorden curious en courage (nieuwsgierig en moedig). De kunstenaar zelf kan er niet bij zijn, dus wordt hij, zichtbaar op een tablet, toegezwaaid door de kinderen. En leerlingen van groep 7 mogen vanmiddag zelfs mee-schilderen aan het laatste stukje van het kunstwerk, op de betonnen tafeltennistafel.

Architect Hugo Schoemaker geeft de zitbank om de monumentale kastanje op het schoolplein cadeau. Hij is trots op dit project.

Anko van Hoepen, voorzitter CvB SPO Utrecht, roemt de duurzaamheid van het gebouw. ,,Mooi hergebruik van een bestaand pand en deze school is nu volledig energieneutraal.’’ Alles is nieuw. Anko vraagt daarom of hij een keer een groep mag komen lesgeven op De Klimroos: ,,Want ik ben jaloers op jullie! Ik ben ook meester geweest en heb nog nooit in een nieuwe school lesgegeven.’’

Als hij van de leerlingen een luidkeels ‘Jaaaa!’ hoort, grijpt ook onderwijswethouder Eelco Eerenberg zijn kans: ,,Ik heb nog nooit lesgegeven, maar bij jullie lijkt me dat hartstikke leuk. Mag ik ook een keer komen lesgeven?’’ Ook zijn wens wordt geestdriftig begroet.

Eelco geeft een mooi boek cadeau namens de gemeente, en opent samen met Jailey het nieuwe schoolgebouw aan de Langerakbaan 231 officieel.

En dan mag iedereen naar binnen. Kinderen laten hun ouders de school zien. En de buren zijn ook nieuwsgierig. Buurman Frits Broekmans vat zijn indruk bondig samen: ,,Eerst was het niks, en nu vind ik het mooi geworden.’’

Geplaatst in Nieuws.