Ontwerp voor nieuwe duurzame obs Pantarijn is klaar

Kijk, daar staat het nieuwe schoolgebouw van obs Pantarijn te stralen op een ruim, groen plein. Het heeft een strakke lichte gevel, uitnodigend en open. De nieuwe Pantarijn is duurzaam in alle opzichten, want zowel het gebouw als het onderwijs zijn straks toekomstbestendig.

Licht en prettig

Ook binnen blijft alles licht en prettig. De schuifwanden tussen leerpleinen en klaslokalen zijn transparant en kunnen openschuiven. Kinderen vinden straks overal in school leuke spannende plekken. ,,We kijken er enorm naar uit,’’ vertelt directeur Titia Verbeek. ,,Het team kan niet wachten tot we eindelijk kunnen verhuizen.’’

Verhuizing

Die verhuizing zal volgens planning nog voor de kerstvakantie van volgend jaar plaatsvinden, in 2020 dus. Het ontwerp is nu klaar, de buren worden volgende maand weer bijgepraat en de vergunningen kunnen worden geregeld. Naar verwachting zal de nieuwbouw na de zomervakantie beginnen. Leuk, want de Pantarijn-leerlingen kunnen dat van heel dichtbij volgen. Het tijdelijke gebouw waarin ze nu les hebben, wordt namelijk pas volledig afgebroken als de nieuwe school klaar is.

Duurzaam leren

Obs Pantarijn bereidt zich in de tussentijd voor op duurzaam onderwijs. Titia Verbeek: ,,Duurzaam leren! Onder het motto: wat je bij ons leert, vergeet je de rest van je leven niet. We gaan het onderwijs ook anders organiseren, zodat het echt klaar is voor de toekomst. Het nieuwe flexibele gebouw met veel ruimte om overal te leren, past daar helemaal bij.’’

Energieneutraal

Het gebouw is straks volledig energieneutraal in gebruik (EPC=0). Dat is te danken aan de inzet van het schoolbestuur SPO Utrecht, opdrachtgever van de bouw. ,,Als school draag je maatschappelijke verantwoordelijkheid en wij willen graag het goede voorbeeld geven in duurzaamheid.’’

Pantarijn wordt een van de eerste volledig energieneutrale basisscholen in Utrecht. De extra investering die hiervoor bij de bouw nodig is, verdient zichzelf in een aantal jaren terug door een zeer lage energierekening. SPO Utrecht realiseert nog vier andere energieneutrale schoolgebouwen.

Atelier

Bijzonder is ook dat obs Pantarijn een atelier krijgt. Dat is echt een extra lokaal, dat wordt ‘verdiend’ door alle gewone klaslokalen een ietsjepietsje kleiner te maken, maar vooral doordat het team van Pantarijn afziet van een eigen personeelsruimte. ‘Teamvergaderingen houden en lunchen, kunnen we ook wel in de centrale keuken in het hart van onze nieuwe school’, vonden de leerkrachten. Voor het atelier zijn al prille plannen. In zo’n goed uitgeruste ruimte kunnen kinderen van alles maken, creëren en ontwerpen. En kun je kunstenaars uitnodigen!

 Hoogbegaafdenonderwijs

Obs Pantarijn is één van de Utrechtse scholen met een specifiek aanbod voor hoogbegaafde leerlingen. In het nieuwe schoolgebouw wordt daar goed rekening mee gehouden en is er ruimte voor dit onderwijsaanbod.

Kunst

In de gevel van het gebouw wordt kunst verwerkt, die de kijker een andere blikt op de wereld geeft. Deze ‘vervormers’ werken als een soort lachspiegels.

Limes

De ontwerpperiode heeft relatief lang geduurd omdat sprake was van een complexe situatie, waarbij de architecten van Atelier PRO met heel veel rekening moesten houden. De noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk, de Limes, loopt bijvoorbeeld dwars door het schoolgebouw, maar moest wel zichtbaar blijven. Het bouwterrein heeft een hoge archeologische waarde.

Groen plein

Een luxe is dan wel weer de ‘grote, groene kavel’ waarop de school wordt gebouwd. Dat geeft straks goede mogelijkheden voor een leuke buitenruimte. Lastig is natuurlijk dat de financiële middelen beperkt zijn. Maar dat biedt ook mogelijkheden, want in geheel de lijn van de duurzame school krijgen de huidige prima speeltoestellen gewoon een tweede leven bij de nieuwe school.

 Shri Krishna

Ook wordt het gebouw gedeeld met de hindoeïstische basisschool Shri Krishna. Dat bestuur wil een nieuwe school volgens de hindoeïstische bouwleer en heeft zeer specifieke wensen omtrent ligging en inrichting van het pand. Die wensen moesten worden verenigd met de missie-visie van de openbare Pantarijn, die daar in een aantal opzichte diametraal tegenover stond.

Architect: ‘mooi kindje geworden’

Martijn de Visser van atelier PRO architecten, is er met collega Dorte Kristensen geweldig in geslaagd om een mooie school te maken. ,,We zijn heel tevreden met het resultaat en kunnen, net als het team, eigenlijk niet wachten tot de bouw begint. Je zou kunnen zeggen: het was een moeilijke bevalling, maar het is een mooi kindje geworden!’’

Bijzondere opdracht

,,Ik vond het persoonlijk een heel bijzondere opdracht, er waren zoveel ogenschijnlijke tegenstrijdigheden… om twee zo heel verschillende scholen een gebouw te geven waar ze allebei blij van worden en dat toch een eenheid is. Het is uiteindelijk gelukt doordat we met elkaar in gesprek bleven, we bleven zoeken naar wat de gebruikers gemeenschappelijk delen. We hebben er misschien wat langer over gedaan, maar nu is alles op zijn plek en goed doordacht. Dit gebouw staat voor dertig jaar.’’

Ruimte voor groei

De nieuwe Pantarijn telt straks negen lokalen. En er is ruimte voor groei met nog twee lokalen, die later kunnen worden toegevoegd.

Geplaatst in Nieuws.