Ontwerp obs Vleuterweide: robuust van buiten, uniek van binnen

Directeur Noortje Willems is razend enthousiast over het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van obs Vleuterweide. ,,We krijgen een school die echt past bij onze visie en bij onze leerlingen. Je voelt meteen: alle kinderen zijn welkom en kunnen hier hun talenten ontdekken en zich ontwikkelen. In het atelier kunnen ze schilderen, knutselen, wellicht beeldhouwen of solderen. In de leerruimtes kun je samenwerken of juist alleen leren. Als je straks onze school binnenkomt, weet je: dit is uniek.”

Boom

Wat zie je dan? Een frisse volwassen boom, metershoog, groeit in de centrale vide richting het daklicht. En dwars door deze lichte ruimte, leidt hoog boven je hoofd een touwbrug kinderen naar het atelier. Dit is typisch de inbreng van EVA architecten, ontwerper van het schoolgebouw aan de Passiebloemweg. Architect Daniël Biesheuvel: ,,Omdat groen goed is voor de mens. En de touwbrug is een spektakel, een pleziertje voor de kinderen.”

Karakter

De nieuwe school, die volgens planning vanaf begin 2022 wordt gebouwd, toont ook karakter aan de buitenkant. Robuust en beschermend zijn passende woorden. Daniël Biesheuvel houdt van baksteen. ,,Ik ben trots op dit materiaal, voor Nederland is het vrij normaal, maar baksteen is echt bijzonder. Het geeft textuur en is van dichtbij interessant, veroudert ook ontzettend mooi. Het gebouw is aaibaar en prettig door de detaillering, terwijl het door de vorm en de verdiepte raamkozijnen aanvoelt als een stevige en geborgen plek waar kinderen zich veilig kunnen voelen.”

Helder

De indeling binnen is helder. Beneden in de vide is een groot kookeiland, met veel ruimte voor kinderen om te koken. De jongste kinderen hebben hier hun lokalen (twee keer drie), met daarbij twee speellokalen die samen een theaterzaal vormen. ‘Boven’ is voor de oudere kinderen, met (twee keer vier) lokalen, gegroepeerd rond flexibele leerruimtes. Daniël Biesheuvel: ,,In deze school is voor ieder kind iets interessants te ontdekken.” Ook voor de leraren, zij krijgen een teamkamer met terras. En voor de oudste leerlingen is er een eigen ingang ‘op niveau’, via de grondwal die tegen het gebouw aanloopt.

Geen poeha, wel bijzonder

Directeur Noortje Willems: ,,Het ontwerpproces verliep in heel goed overleg. Wij kijken als school erg naar wat een kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen. Daarom wilden we meer verschillende leermogelijkheden voor kinderen in de school en in samenspraak met de architecten is dat goed gelukt. Als je straks binnenkomt, zie je: dit is echt obs Vleuterweide. Geen poeha, wel bijzonder. En overzichtelijk, je ziet meteen waar je moet zijn.”

Natuur

Vanzelfsprekend functioneert het gebouw straks zoveel mogelijk energieneutraal, opdrachtgever Eric van Dorp, schoolbestuurder van SPO Utrecht, hecht daar zeer aan, en wordt de natuur bij de school verwelkomd met allerlei nestgelegenheid en beschutting en voedsel voor dieren. In de muren, in de wadi’s en de om het plein gelegen aarden wal bijvoorbeeld. Het speelplein wordt samen met de tegenovergelegen school en de gemeente ingericht tot een (groene) plek voor spel en sport en voor parkeren op gezette tijden. En met een groots kunstwerk. Daarover later meer.

Geplaatst in Nieuws.