Onderzoek naar aardgasvrije basisscholen

SPO Utrecht wil, samen met de andere schoolbesturen en de gemeente Utrecht, alle schoolgebouwen aardgasvrij maken. De besturen en de gemeente onderzoeken met dit doel bij twintig basisscholen hoe deze gebouwen aardgasvrij kunnen worden gemaakt.

De selectie is representatief voor alle Utrechtse basisscholen en gemaakt op basis van onder meer bouwjaar, oppervlakte en type gebouw. Het onderzoek duurt van januari tot april. De resultaten worden in de zomer verwacht.

Bij SPO Utrecht worden dertien gebouwen onderzocht: obs Voordorp, Johan de Wittschool, Jenaplanschool Wittevrouwen locatie Poortstraat , obs De Koekoek, Montessori Oog in Al, obs Tuindorp, de Rietendakschool, obs De Klim, De Meander, de Maaspleinschool, De Cirkel, De Hoge Raven en Apollo 11.

 SPO Utrecht is de initiatiefnemer

SPO Utrecht is aanjager van het onderzoek. “Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van overheid, maar óók van schoolbesturen, om te zorgen dat scholen op verantwoorde wijze van het gas worden afgekoppeld en daarna op efficiënte en effectieve wijze kunnen voorzien in hun energiebehoeftes. Scholen kunnen daarbij, als instituten in de wijken, een voorbeeldfunctie vervullen”, zegt Eric van Dorp van het CvB.

“Dit onderzoek levert een schat aan informatie over hoe wij ons hele scholenbestand aardgasvrij kunnen maken”, verwacht wethouder Anke Klein (onderwijs).

In het onderzoek staan de vragen centraal welke maatregelen en oplossingen geschikt zijn voor scholen die bijvoorbeeld twintig jaar of vijftig jaar oud zijn, welke duurzame energiebronnen gebruikt kunnen worden en welke investeringen en welke financiële afwegingen gemaakt moeten worden. Het onderzoek wordt gefinancierd door RVO Topsector Energie en de gemeente Utrecht.

Klimaatneutrale stad
Samen met de schoolbesturen werkt de gemeente Utrecht hard aan het realiseren van goede, gezonde en duurzame scholen voor alle leerlingen. Dit doet de gemeente vanuit het Meerjarenperspectief Onderwijshuisvesting 2016-2025. Eén van de speerpunten hierin is ‘Bouwen aan een Gezonde toekomst’.

Wereldwijd staan we voor de opgave om de CO₂-uitstoot terug te dringen. Het aardgasvrij maken van bestaande bouw draagt bij aan de ambitie van Utrecht om een klimaatneutrale stad te worden.

 

Geplaatst in Nieuws.