‘Onderwijs is topsport, ontzettend leuk!’

Willem Muilenburg (63) is een geboren en getogen Utrechter en blijkt een onderwijsman met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Hij is sinds kort de secretaris van de GMR van SPO Utrecht.

Wiegje

Al een jaar of acht bezocht Willem de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, als lid. Hij vertegenwoordigde sbo Luc Stevensschool, waar hij lesgeeft aan groep 7-8. ,,Ik maakte me vaak druk over het afromen van onderwijsgeld op bestuurskantoren, ik vind dat zoveel mogelijk geld naar het kind moet. Ik zie nu dat het NPO-geld echt terecht komt bij de kinderen die het nodig hebben. Het is toch schrijnend dat het in Nederland uitmaakt waar je wiegje is geplaatst…’’

Regelgeving

Toen hij in 1980 als leerkracht begon, was Lombok nog een achterstandswijk, vertelt Willem. Hij werd er directeur van een school, maar: ,,De regelgeving uit Den Haag stoorde me. Je moest aan zoveel standaarden voldoen. Ik vroeg me af of ik dit de rest van mijn leven wilde doen…’’ Het antwoord was: nee. Willem ging werken met zijn zwager, werd mede-eigenaar van een groothandel in etenswaren op Kanaleneiland. Tot Ed, de vorige directeur van Luc Stevensschool twaalf jaar geleden contact met hem zocht: of Willem niet op woensdagochtenden een leerkracht met zwangerschapsverlof wilde vervangen. Gewoon, naast zijn werk in het bedrijf.

Herintreder

,,Ik merkte dat ik het toch wel héél leuk vind om met kinderen bezig te zijn.’’ Hij verkocht zijn aandelen in het bedrijf en besloot als herintreder het onderwijs weer te omarmen. Dat bevalt hem goed: ,,Het is topsport, ontzettend leuk! Ik vind lesgeven een enorme uitdaging, maar ik zou niet anders willen.’’ Zijn hart ligt bij kinderen die het minder hebben getroffen. ,,Corona gaf een extra boost om me in te zetten voor deze doelgroep. Thuiswerken? Met zes mensen op een tweekamerflat zonder laptop? Ik ben ook voorzitter van Sporting’70, in Utrecht-Oost, daar kom je een heel ander publiek tegen. De verschillen zijn groot in Utrecht.’’

Interesse

Zijn besluit om GMR-secretaris te worden verklaart hij zo: ,,Ik heb een enorme interesse in begrotingen en financiën. We zijn bezig met een vernieuwing. Ik vind het een uitdaging om met de GMR de diepte in te gaan en een serieuze gesprekspartner te zijn voor het bestuur van SPO Utrecht.’’

Geplaatst in Nieuws.