Obs Waterrijk geeft het goede voorbeeld in anti-pest-week

Op obs Waterrijk in Leidsche Rijn gaf onderwijsminister Arie Slob vanmorgen, samen met 150 enthousiaste leerlingen van groep 6,7,8, het startsein voor de Week Tegen Pesten. Slob gaf Waterrijk een mooi compliment. ,,Ik ben onder de indruk van de mooie sfeer in deze school. Pesten wordt benoemd, er is vertrouwen. Dit wens ik elke school in Nederland toe!”

Uit onderzoek blijkt dat de meeste kinderen niets durven te zeggen als ze worden gepest, of als ze zien dat een ander kind wordt gepest. Op Waterrijk is dat anders. Toen presentator Anne-Mar Zwart (van Zapp) de kinderen in de zaal de stelling voorlegde of ze pesten zélfs bij de leerkracht zouden melden als de pester dreigde hen ‘in elkaar te slaan’, stonden 149 kinderen op: ja, dat doen we.

Eén jongen bleef zitten. Hij vertelde eerlijk: ,,Ik ben gewoon niet echt zo stoer, ik word een beetje bang dat hij mij ook zal gaan pesten.” Best moedig om dat zo te vertellen in een grote zaal… Hij kreeg een tip van Meester Yasin (bekend als YouTube-vlogger): ,,Los het samen met de leraar op.” En de tip van Anne-Mar Zwart: ,,Vertel het samen met andere kinderen aan je leraar. Kijk maar om je heen: iedereen wil je helpen!”

Directeur Kirsten Lammers vertelde vooraf: ,,We zijn een Vreedzame School, onze school is een veilige omgeving voor kinderen, hier wordt minder gepest. Natuurlijk komt het wel voor, maar ik ben heel trots op de manier waarop we ermee omgaan. We nemen het altijd serieus, we betrekken ouders er snel bij en zoeken samen met het kind uit wat er aan de hand is. Wat zijn de feiten, wat wil het kind zelf, wat is een positieve oplossing. Ik denk dat we het als team goed doen. We voelen ons ook als leerkrachten veilig bij elkaar en ik denk dat kinderen dat voelen, dat is een goede basis.”

Denise, Charlotte, Muamel en Gino uit groep 8c zijn lid van de Anti Pest Club.

 

 

 Vlak voor de opening van de Week tegen Pesten op obs Waterrijk in Leidsche Rijn:Kirsten Lammers, directeur van obs Waterrijk, Arie Slob, minister van onderwijs, Yasin Yaylali, leraar en vlogger, Anne-Mar Zwart, presentator van Zapp, de Anti Pest Club, en een vertegenwoordiger van de stichting School en Veiligheid.

 

Geplaatst in Nieuws.