Obs Jules Verne krijgt een nieuwe school

Openbare basisschool Jules Verne in Ondiep krijgt een nieuw gebouw. Het Amsterdamse architectenbureau Koning Ellis zal het ontwerpen.

Het huidige schoolgebouw is verouderd en niet meer functioneel. Jules Verne is een echte wijkschool, waar goed onderwijs wordt gegeven met als missie ‘SAMENwerken aan je toekomst’. In de werkwijze en het schoolprogramma zijn 21ste eeuwse vaardigheden verweven die kinderen moeten beheersen om ook in hun toekomst goed te kunnen functioneren. Het nieuwe gebouw is hiervoor zeer geschikt. De school telt zo’n 190 leerlingen.

Uitdagend
,,Het is voor ons een mooie opdracht met mooie ambities, op een interessante locatie,’’ vindt architect Annegien van Dijk. ,,We zijn er heel erg blij mee!’’ Een spannende en uitdagende periode wordt het zeker, voor de school en voor de architecten.

Boost aan de buurt
De opdracht is stedenbouwkundig heel interessant, omdat de nieuwe obs Jules Verne moet worden ingepast in een levendige stedelijke omgeving met nauwe straten, met woningen en grotere gebouwen zoals een moskee, vlak achter de Amsterdamsestraatweg. Een mooie nieuwe school kan zo echt een boost geven aan de buurt.

Duurzaam
Het plan is ook bouwtechnisch interessant, omdat de nieuwe Jules Verne duurzaam moet worden gebouwd, hoewel de bouwbudgetten voor basisscholen altijd beperkt zijn. Opdrachtgever schoolbestuur SPO Utrecht is zeer actief is in het duurzaam laten bouwen van scholen, liefst energieneutraal.

Onderwijsconcept
Het ontwerpen van het interieur van de school vormt het komende jaar eveneens een mooie uitdaging voor het architectenduo Suzanne Ellis en Annegien van Dijk. Het lerarenteam wil namelijk dat het onderwijsconcept van Jules Verne wordt versterkt door een hierbij een passend gebouw. En ze willen dat ook de ruimte in de school een mooie verbinding krijgt met de, ook nieuw vorm te geven, buitenruimte.

Schooljaar 2020
Het nieuwe pand wordt in 2019 gebouwd op dezelfde plek als de huidige, aan de Opzoomerstraat in Ondiep. Obs Jules Verne zal dat jaar dus gebruikmaken van tijdelijke huisvesting elders. Volgens de planning beginnen de leerlingen van Jules Verne in september 2020 in het nieuwe gebouw. ,,De Jules Verne krijgt een mooie en unieke school die precies voor deze plek geschikt is gemaakt,’’ belooft de architect.

Geplaatst in Nieuws.