Nieuwe look voor super-circulair schoolgebouw Lux

In het vernieuwde schoolgebouw van Lux voelen kinderen zich straks van harte welkom. Het Utrechtse bureau EVA architecten presenteerde 21 februari 2023 het ontwerp voor een vrijwel nieuw, groter en duurzaam onderkomen voor Lux speciaal onderwijs, aan de Stauntonstraat in Zuilen.

Volgende maand verhuizen kinderen en team voor anderhalf jaar naar een schoolgebouw aan de Boadreef in Overvecht. Na de zomer van 2024 keren ze terug naar hun oude stek, die dan volledig vernieuwd en duurzaam is. Op de basis van het huidige, vijftig jaar oude pand, verrijst straks een grotere school met een duidelijke entree en een warm hart. Het schoolgebouw en de gymzaal, zijn dan aangepast aan de eisen die het speciaal onderwijs én het milieu anno 2023 stellen.

Vriendelijke school

Architect Jeroen Baars: ,,Het wordt een heel vriendelijke school. Als architecten vinden wij deze ingrijpende verbouwing van Lux een geweldige uitdaging. De basis, die we behouden, is mooi: lokalen van 3.40 meter hoog, heel veel licht binnen en schoon metselwerk, dat zichtbaar blijft. Wat we toevoegen is een hart in het gebouw, verbinding met buiten en drie extra lokalen omdat de school is gegroeid. Het plein, dat veel groter is dan de geldende norm, wordt veel groener.’’

Naar buiten

De kinderen en de leraren gaan er enorm op vooruit. Elk groepslokaal krijgt een eigen wc, een kleiner ‘bij-lokaal’ en een eigen buitenruimte onder een luifel, waar ook kan worden lesgegeven. Er zijn time-outplekken en vanuit elk lokaal kun je rechtstreeks naar buiten (kijken).

Gehoord

Directeur Varenka Bunt-Schilp: ,,Het team voelt zich heel erg gehoord door de architecten. Onze wensen, die we vooraf hadden neergelegd in het ‘onderwijskundig plan van eisen’ herkennen we in dit prachtige ontwerp. We zijn er enorm blij mee. We kijken uit naar onze terugkomst hier!’’

Licht

Wie Lux binnenkomt, loopt straks een centrale ruimte binnen met een grote lichtkoepel. Het lichtkunstwerk van Roosje van Donselaar leidt de kinderen met lichtgevende sterren aan slingerend koperdraad. Zij kunnen hier ook koken (daar leren ze heel veel van) en ervaren een warme huiskamersfeer.

Super-circulair

Dak en muren worden geïsoleerd, de vloeren krijgen vloerverwarming. Na de verbouwing is de isolatie/duurzaamheid van Lux gelijkwaardig aan een nieuw gebouwde school. Er staat een bijna energieneutraal schoolgebouw, dat geen aardgas verbruikt. De eventueel later geplande plaatsing van zonnepanelen op het groene dak, maken het gebouw volledig energieneutraal. Dit bereikte resultaat door renovatie, is natuurlijk veel duurzamer dan nieuwbouw: door hergebruik van materialen is deze verbouwing super-circulair.

Geplaatst in Nieuws.