Directeur kiest bewust voor SPO Utrecht als goede werkgever

Wouter Nieuwenhuis (41) is de nieuwe directeur van obs De Hoge Raven in de wijk Hoograven, Utrecht. Hij is opgeleid als jurist, werkte in het bedrijfsleven en miste na een jaar of tien de zingeving in zijn werk. Wouter koos voor lesgeven op de basisschool. En nu kiest hij, als schoolleider, bewust voor SPO Utrecht.

Wouter vond in 2016 zijn eerste onderwijsbaan in Zeist. ,,Ik heb er met heel veel plezier als leerkracht gewerkt. Merkte na verloop van tijd dat ik de school ‘als organisatie’ toch wel heel leuk vind. Ik ging als vanzelf meedenken met het schooljaarplan, zat in de MR en de GMR, deed een visietraject, werd na vier jaar teamleider van de bovenbouw, ging deel uitmaken van het MT. Je hebt nu eenmaal een andere achtergrond dan de meeste leraren, ik benader dingen wat pragmatischer.’’

Hij begon in 2020 met de schoolleidersopleiding en was van plan vanaf augustus 2022 als directeur aan de slag te gaan. Dat werd dus mei 2022, want deze vacature bij SPO Utrecht beviel hem.

Fijne werkgever

,,SPO Utrecht is een fijne werkgever, een professioneel opgezette organisatie met veel kennis en ondersteuning. De leerteams van directeuren zijn ook fijn, je weet elkaar te vinden. Ik wilde ook per se naar het openbaar onderwijs. Werken in pc-onderwijs ging een beetje knellen, ik ben niet kerks. En ik zocht een school in de stad, een nieuwe omgeving, divers, met kinderen van heel verschillend pluimage. Het is goed om deel uit te maken van een Brede School en te weten wat er in de wijk speelt en betrokken te zijn bij de stad.’’

Goede begeleiding

,,Ik heb bewust voor SPO Utrecht gekozen. Doorslaggevende reden is de goede begeleiding. Heel fijn. Als beginnend directeur krijg je een collega die je begeleidt, Ronald Goosen. Hij was hier interim-directeur vóór mij. Dat biedt een fijne overdracht. Hier is het niet van: ‘hier is de sleutel, veel succes’. In het begin hadden we drie keer per week een gesprek, toen een keer, toen eens in de twee weken. Dat geeft echt ruimte, ik kon hem van alles vragen en met hem sparren.’’

Voor het eerst directeur

Die eerste maanden op obs De Hoge Raven waren best hectisch. Wouter leerde iedereen in het team kennen, de kinderen, de ouders, de organisatie en SPO Utrecht-collega’s. Hij ontwikkelde samen met het team het schoolplan, organiseerde de formatie voor het nieuwe schooljaar én hij ervoer voor het eerst het vak van schoolleider aan den lijve.

Nu, in de eerste week van het nieuwe schooljaar, constateert Wouter: ,,Ik voel me hier op mijn plek. De basis is gelegd. Het team is jong en energiek, staat open voor nieuwe ideeën en neemt veel verantwoordelijkheid. Ik vind mijn werk als schoolleider oprecht leuk.’’

Platte organisatie

,,De Hoge Raven is heel plat georganiseerd, dat trok me aan in deze school. Er is geen MT. Leraren werken in vier clusters (1-2, 3-4, 5-6 en 7-8)  van elk drie groepen, die onderling afstemmen. Met een vertegenwoordiger per cluster, dat is een collega die wisselt na elke vakantie, overleg ik wekelijks een kwartiertje. Dat werkt heel fijn. En natuurlijk hebben we periodiek overleg met alle twintig leerkrachten. We hebben 300 leerlingen en een team van 25 mensen, behapbaar.’’

Veel vrijheid

,,Ik voel veel vrijheid in mijn werk als schoolleider, de dag brengt altijd nieuwe dingen die ad hoc gebeuren. Er heerst een ontspannen, energieke sfeer op De Hoge Raven. De laatste schoolweek heb ik bijvoorbeeld erg genoten van alle rituelen. Eten met groep 8 met het hele team, iedereen was ook bij de musical. Die sfeer, ik merkte de iedereen echt hart heeft voor de school. Ja, de school staat.’’

Geplaatst in Nieuws.