Nieuwe basisschool en kinderopvang voor Cartesius en Wisselspoor

De toekomstige Utrechtse stadswijken Cartesius en Wisselspoor hebben vanaf januari 2023 een eigen openbare basisschool met naschoolse opvang en kinderopvang voor 0 tot 4-jarigen. Het wordt een eigentijds kindcentrum met tuin en sportfaciliteiten, waar kinderen met plezier samen leren en spelenderwijs de wereld om zich heen ontdekken.

 Kindcentrum Cartesius

In januari 2023 starten de openbare basisschool Cartesius en kinderopvang Ludens in hun tijdelijke locatie aan de Frederik van Eedenstraat 5, vlakbij het nog te bouwen kindcentrum.

Het is de bedoeling het schooljaar in 2025 te beginnen in hun eigen gebouw aan de Locomotiefstraat in de wijk Cartesius. Hier wordt een nieuw, en zo mogelijk volledig energieneutraal, kindcentrum gebouwd: een basisschool voor ongeveer 550 leerlingen, met 22 lokalen, kinderdagverblijf voor 0-4 jarigen, peuteropvang, naschoolse opvang en een sporthal. Speelplein en tuinen komen er ook bij.

Opent in karakteristiek pand

Tot de verhuizing naar hun eigen kindcentrum in de groene wijk Cartesius, maken school en opvang vanaf januari 2023 gebruik van een bestaand schoolgebouw aan de Frederik van Eedenstraat 5. Dit karakteristieke pand is de afgelopen maanden verbouwd. Er kan nu eigentijds onderwijs worden gegeven en jonge kinderen kunnen er veilig verblijven en spelen.

In januari 2023 worden op de begane grond aan de Frederik van Eedenstraat twee lokalen voor onderwijs in gebruik genomen en twee lokalen voor kinderopvang 0-4 jarigen. Rond het schooljaar 2024-2025 is de basisschool naar verwachting gegroeid naar ongeveer acht lokalen. De verhuizing naar het eigen kindcentrum in de wijk Cartesius is gepland in augustus 2025.

Actuele informatie is te vinden op www.kindcentrumcartesius.nl

En zal meegroeien

Bij de ontwikkeling van dit kindcentrum laat het team zich inspireren door de wetenschappelijke theorie van de Blue Zones. De allereerste aanmeldingen voor school en opvang zijn er al, want de eerste woningen in Wisselspoor en Cartesius worden begin 2023 opgeleverd. Het aantal kinderen op school en opvang zal geleidelijk meegroeien met het aantal gezinnen dat in deze nieuwe wijken komt wonen.

Nieuwe school stichten

Het oprichten van een basisschool in een nog niet gebouwde wijk wordt belemmerd na een recente wetswijziging. Lees hier meer over in deze twee interviews met Anko van Hoepen, voorzitter van SPO Utrecht: in de Volkskrant op zaterdag 23 juli en in AD Utrechts Nieuwsblad op dinsdag 2 augustus.

Geplaatst in Nieuws.