Nieuwbouw OBO De Klopvaart: einde van een tijdperk

Team en leerlingen van OBO De Klopvaart hebben hun intrek genomen in hun nieuwe school aan de Eufraatdreef. Heerlijk om hier te werken, vinden alle collega’s. Het gebouw biedt ruimte voor ontmoeting en samenwerken. De kinderen voelen zich thuis, hier is het lekker opgeruimd en licht.

Op 1 december 2017 wordt het nieuwe schoolgebouw officieel door de wethouder geopend. Dan is een enorme mijlpaal bereikt. Want deze nieuwbouw heeft uiteindelijk wel elf jaar geduurd!

De bouwplannen voor obs Overvecht dateerden namelijk al van elf jaar geleden. In het eerste masterplan onderwijshuisvesting van de gemeente Utrecht uit 2006, staan de vier locaties bovenaan in de prioriteitenlijst voor nieuwbouw. Door allerlei omstandigheden is OBO De Klopvaart aan de Beiroetdreef/Eufraatdreef echter de hekkensluiter geworden, samen met de Johannesschool aan de andere zijde van het nieuwe gebouw. Ook OBO De Gagel en OBO Spoorzicht trokken pas in 2017 in hun nieuwe schoolgebouw. OBO De Watertoren was in 2015 aan de beurt.

De H-scholen (of MUWI-scholen naar de ontwikkelaars van dit scholenbouwsysteem, Muijs & De Winter) zijn begin jaren zestig gebouwd. De vier locaties van obs Overvecht huisden in zo’n school, in H-vorm met zeven lokalen. Het liggende streepje van de H was voor de ingang, de gang en de trap.

Wat in 1962 een modern, licht schoolgebouw was, is 55 jaar later slecht geïsoleerd (warm in de zomer, koud in de winter) en eigenlijk alleen geschikt voor klassikaal onderwijs. Zelfs de groepen 1-2 van OBO De Klopvaart zaten tot een paar weken geleden nog in een apart gebouwtje, terwijl lagere- en kleuterschool toch al in 1981 zijn samengesmolten tot basisschool! De lokalen van de H-scholen waren trouwens wel groot, vergeleken met de huidige standaard.

En nu? Alles is nieuw in OBO De Klopvaart. Locatieleider Carolien Henckel: ,,We komen nu allemaal onze school binnen door dezelfde deur, kinderen, ouders en leerkrachten. We doen het hier samen. Dat past bij onze Vreedzame School. Het is heel fijn om de onderbouwcollega’s erbij te hebben. Ouders zeiden ook tegen me: ‘het is zo leuk om de kleintjes te zien spelen vanuit de centrale ruimte’. We zijn nu veel meer één school.’’


(Vanuit de centrale ruimte met koffietafels en de keuken, kijk je gezellig in de bouwhoek van de jongste leerlingen.)

In alle vier de locaties van obs Overvecht vormt een tribunetrap in een grote ruimte, het hart van de school. Er zit een duidelijke visie achter. Directeur Marije Wassenaar: ,,Al onze scholen zijn ruime, lichte, open gebouwen met een duidelijk hart, de tribunetrap, waar we samen kunnen komen en waar kinderen hun werk kunnen presenteren.’’


(Het hart van OBO De Klopvaart is een prachtige hoge, lichte ruimte met een tribunetrap.)

,,Alle OBO-scholen hebben ook een grote keuken waar kinderen kunnen koken en er zijn speelzalen voor sport en spel. Op verschillende plekken in elke OBO-school zijn leerpleinen, waar kinderen in groepjes kunnen werken aan bijvoorbeeld projecten. In De Klopvaart zijn er meer van die verwerkingsruimtes of leerpleinen waar kinderen met digitale middelen kunnen werken, dan in onze eerste nieuwbouwscholen.’’


(Het meubilair voor het leerplein van de oudste leerlingen is besteld. De boeken van de schoolbieb staan nog even uitnodigend op de tribunetrap van OBO De Klopvaart.)

Mooi zijn ook de glazen schuifdeuren op de begane grond, in de lokalen van de onderbouw. Zo ontstaat een open verbinding met het plein. Zo kun je buiten lesgeven en natuuronderwijs bieden. Alleen voor de allerjongsten staat een hek om het speelplein, de rest van het schoolplein heeft een open verbinding met de buurt. Carolien Henckel: ,,We willen de wijk vertrouwen geven: ons plein is ook van jullie.’’

Geplaatst in Nieuws.