Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van obs Jules Verne in Ondiep is klaar. Het wordt met acht lokalen en een ouderlokaal een school die helemaal klaar is voor de toekomst. Een duurzaam en volledig energieneutraal gebouw, met van binnen een heel flexibele indeling. Speels, licht en vrolijk, met overal spannende en gezellige plekjes. Verhuizen naar zo’n school wordt een feest!
Jules Verne gezien vanaf het Van Beuningenplein
Maar dat duurt natuurlijk nog even. In de kerstvakantie verhuizen team en kinderen eerst naar een tijdelijk onderkomen, aan de Mariëndaalstraat 25. Vanaf januari wordt hun oude school aan de Opzoomerstraat gesloopt en in april 2020 kan de bouw op dezelfde plek beginnen. Volgens planning vindt die feestelijke verhuizing naar de nieuwe obs Jules Verne plaats in februari 2021.
Architect Suzanne Ellis van Brique architecten uit Amsterdam (voorheen Koning Ellis): ,,In de loop van het proces verschoof het onderwijs van een meer klassikaal concept naar een meer flexibel concept, met leerpleinen om groepsoverstijgend te werken. De groepslokalen worden straks gebruikt voor dagopening en afsluiting en voor instructie. Het was dus heel belangrijk dat we een flexibel gebouw ontwierpen. Zo kunnen lokalen straks voor een groot deel worden opengezet naar het leerplein. Het heeft een centrale ruimte, als een mooi hart. Middenin de school kun je naar alle kanten naar buiten kijken.’’
Er komen twee ingangen voor de school: aan de kant van het Van Beuningenplein (zie foto hierboven) en op het schoolplein. En ook een eigen ingang voor de VVE. De school en de aangebouwde gymzaal omarmen het plein als het ware. Het schoolplein wordt mogelijk nog uitgebreid tot een groter speelplein voor de buurt. Hierover wordt nog overlegd met alle betrokken partijen, want het is een lastige opgave, ook omdat dan een straat moet worden opgeheven.
De architect heeft creatieve oplossingen gevonden om zoveel mogelijk ruimte te benutten in het compacte schoolgebouw, door het heel slim in te richten. Bijvoorbeeld met een teamkamer zonder keuken, zodat die teamkamer ook kan worden gebruikt om kinderen eventueel instructie te geven, zonder te worden gestoord door koffie-halers. Overal in het pand zijn kleine, fijne plekjes gecreëerd om te spelen of te lezen: onder de trap, in de raamkozijnen. Onderaan de centrale trap is een mogelijkheid om met je klas een theater te creëren voor presentaties.
De basis is een ‘houten’ vloer van vinyl: super-duurzaam en met een warme uitstraling. De centrale trap krijgt ene felle kleur, de rest wordt lekker rustig.
Noviteit voor basisscholen in Utrecht zijn de ‘overhead-deuren’: doorzichtige wanden tussen de klaslokalen en de gangen/binnenpleinen. Die wanden zijn eigenlijk deuren van 3.40 breed en met een druk op de knop verdwijnen ze binnen 15 seconden in het plafond. Ook tussen de klaslokalen is voorzien in dubbele schuifdeuren, zodat leraren makkelijk overzicht hebben over meer groepen kinderen.
Eric van Dorp, bestuurder SPO Utrecht: ,,Het team heeft heel veel nagedacht over ‘wat wil je met je onderwijs’. Dat geeft ruimte voor de toekomst! Erg leuk dat het ontwerp zo speels is gemaakt, dat het licht en ruim is, binnen.’’
Voor de gevel wordt rode baksteen gebruikt, zodat het gebouw past bij de huizen in de omgeving. De moderne uitstraling zit in de inspringen in de gevel, het spel met patronen en bijzondere accenten in het metselwerk, en in de ramen op verschillende hoogten. Er komen nestkasten voor mussen en vleermuizen, de gymzaalwand krijgt begroeiing. En sommige oude materialen worden, duurzaam, hergebruikt. Bijzondere tegeltjes uit het vorige Jules Verne gebouw bijvoorbeeld, gaan ook weer mee naar het nieuwe gebouw.
Obs Jules Verne telt bij oplevering straks acht klaslokalen, een VVE-lokaal en een ouderlokaal. Dit ouderlokaal kan bij groei van de school eventueel ook worden ingezet als leslokaal. De constructie is stevig genoeg om er eventueel later nog een verdieping op te zetten. Obs Jules Verne is ook in dat opzicht voorbereid op de toekomst.