Muurschildering op obs De Klimroos over nieuwsgierigheid en moed

De leerlingen van Obs De Klimroos in Leidsche Rijn werden vorige week niet alleen verrast met een nieuw schoolgebouw, maar ook met kleurrijke muurschilderingen op de voor- en achtergevel. Kunstenaar Bruce Tsai-Meu-Chong heeft met zijn team een kunstwerk van vrolijke vormen en letters gemaakt. En er een positieve boodschap in verborgen.

Tsai-Meu-Chong: ,,De missie van de school was ons uitgangspunt. We hebben aan alle belangrijke woorden een kleur of vorm gegeven en hebben daarmee een afbeelding gecomponeerd.” Tussen de kleurrijke vormen staan speels letters die vormen de Engelse woorden ‘courage’ (moed) en ‘curious’ (nieuwsgierig). Tsai-Meu-Chong: ,,Dat vonden wij de mooiste woorden in de missie van de school. Dit zijn volgens ons belangrijke eigenschappen voor kinderen; ze moeten veel ontdekken, nieuwe dingen proberen en daardoor komen ze verder in het leven.”

Schoolleider Joeri Baartscheer: ,,Ik vind de nieuwe muurschildering echt geweldig. Het past helemaal bij onze leerlingen. We zijn een diverse school met kinderen van wel 32 nationaliteiten. Als je nu komt aan fietsen en je ziet al die vrolijke kleuren, denk ik dat kinderen zin hebben om naar zo’n vrolijke school te gaan.” Op 14 september is de feestelijke officiële opening.

Over de kunstenaar City Canvas werkt in het kader van ‘Utrecht 900 jaar stadsrechten’ alleen met kunstenaars die hun creatieve roots hebben in de stad Utrecht. Bruce Tsai-Meu-Chong heeft gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Hij maakt in heel Nederland muurschilderingen en andere kunstwerken. Creatief projectbureau Opperclaes van Tsai-Meu-Chong en partner Linda van der Vleuten creëert tentoonstellingen en kunst in de openbare ruimte. De muurschilderingen op De Klimroos worden opgenomen in de collectie van openbare kunst van de Gemeente Utrecht.

Kleurrijk cadeau voor de stad De muurschilderingen van City Canvas zijn allemaal in andere stijlen en tonen hoe divers Utrecht is. Initiatiefnemer Marije Lieuwens: ,,In de zomer zijn veel Utrechtse wijken heel erg groen, maar in de winter zijn veel wijken grauw en is het vooral veel steen. Het is ons doel is om kleurrijke werken van hoog niveau te realiseren die een wijk opvrolijken. Helemaal mooi als mensen straks even omfietsen om bepaalde muurschilderingen te zien.” De kunstwerken in de openbare ruimte accentueren het feest van Utrecht 900 en laten een duurzame herinnering achter van deze bijzondere verjaardag van de Domstad. ,,Een kleurrijk cadeau voor de stad,” aldus Lieuwens.

Geplaatst in Nieuws.