Linda Osman kijkt uit naar kennismaking met alle scholen van SPO Utrecht

Linda Osman (42) is de nieuwe bestuurssecretaris van SPO Utrecht. Ze kijkt vooral uit naar haar kennismaking met de scholen. ,,Ik heb heel veel zin om alle scholen te bezoeken en aan de slag te gaan, de sfeer te proeven, mensen te ontmoeten en de diversiteit van alle scholen van SPO Utrecht te ontdekken.’’

Nieuwe stap

De afgelopen jaren was ze bestuurssecretaris van MBO Utrecht. ,,Ik had het er heel erg naar mijn zin, maar een jaar geleden realiseerde ik me ineens dat tien jaar op dezelfde plek best een tijdje is. Het was tijd voor een nieuwe stap, maar ik had geen haast en stelde twee voorwaarden aan een nieuwe baan: ik wilde écht in het onderwijs blijven en ik wilde in de buurt werken.’’

Vlakbij Nieuwegein dus, waar haar ouders wonen en waar ze is opgegroeid. En dichtbij Vleuten, waar ze woont met haar man en drie kinderen van 12, 9 en 6 jaar oud. De oudste gaat nu naar het voortgezet onderwijs, de jongsten zitten op obs Vleuterweide. Alle drie voetballen ze, vier keer in de week, dus werk en gezinsleven zijn aan dat ritme aangepast.

Hart voor onderwijs

Onderwijs heeft haar hart gestolen. ,,Bij MBO Utrecht ontmoette ik heel enthousiaste mensen, met veel passie voor onderwijs. Het primair onderwijs is nieuw voor mij, dat ken ik nu alleen als ouder. Mijn interesse begon toen mijn eerste kind ging lezen, ik vind dat zo fantastisch. Eerst kent hij één letter, een paar letters  en dan, dat moment dat je je kind ineens hoort lezen: wauw! Zo mooi dat je daar als leraar aan kunt bijdragen. Ik dacht terug aan mijn eigen schooltijd op het Oosterlicht College, aan de leraren die me bij blijven, de leraar die me hielp, die me zag. Het is fijn om in mijn werk te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van jonge mensen. Ik zag tijdens corona bij veel anderen twijfel over het nut van hun baan, maar dat heb ik helemaal niet, in het onderwijs is heel duidelijk waaraan je werkt.’’

Bedrijfsleven

,,Ik kwam eigenlijk bij toeval in het onderwijs terecht. Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd, heb bij ABN-AMRO gewerkt en als zelfstandige in het bedrijfsleven. Na onze verhuizing van Amsterdam naar Vleuten, zocht ik een baan. Ik stond overal voor open, want ik was er een jaar uit geweest na de geboorte van de oudste. Ik wilde alles aanpakken, dus ik solliciteerde als secretaresse bij MBO Utrecht. Maar daar vonden ze me niet geschikt voor, ze boden me een baan aan als bestuurssecretaris. Ik had er nooit van gehoord.’’

Bestuurssecretaris

Interessante functie, bestuurssecretaris in het onderwijs? ,,Ja, zeker! Het gaat vooral om ‘governance’, om besluitvormingsprocessen, zorgen dat het juiste besluit aan de juiste tafel wordt genomen. Ik adviseer het bestuur. Sommigen zeggen weleens ‘de secretaris is het geweten van de organisatie’. Het is namelijk ook: de andere kant laten zien. Dat leidt tot betere besluiten. En ik zorg dat het langs de medezeggenschapsraad gaat. Ik vind medezeggenschap belangrijk. Een goede GMR maakt besluiten beter. Het leuke, en tegelijk het lastige, van mijn werk als bestuurssecretaris is: je weet eigenlijk alles en je doet overal aan mee, maar je mag niet alles zeggen. Mijn werk is gericht op verbinding, relatie, deskundigheid. Het is een functie op de achtergrond en dat past heel erg bij mijn persoonlijkheid.’’

Voetbalfan

De vacature bij SPO Utrecht paste haar goed. ,,SPO Utrecht is openbaar, ik ben benieuwd hoe op al die verschillende scholen waarden worden overgebracht. Ik ben islamitisch. Ik ben Egyptisch en ook Nederlands. Ik ben in Nieuwegein opgegroeid en we gingen met mijn ouders jaarlijks naar Egypte. Ik loop hard en ik houd heel erg van muziek en theater, van lekker eten, vrienden uitnodigen. Ik ben een enorme voetbalfan, mijn man ook, mijn moeder en mijn broer zijn ook voetballiefhebbers, net als onze kinderen. Ik ben fan van FC Utrecht, mijn man is Ajacied. Alleen mijn vader heeft niks met voetbal, die heeft een Italiaans restaurant en is vooral op werk gefocust.’’

Geplaatst in Nieuws.