Lief zijn voor een ander

Vier leerlingen uit groep 8 van obs De Kaleidoskoop vertellen over het project ‘Samen Solidair’ op hun school.

Donderdag 14 april is er een markt met activiteiten die door de kinderen worden georganiseerd, om geld op te halen voor het Rode Kruis. Eerder kregen alle klassen een gastles van het Rode Kruis. Drie leerkrachten zijn verantwoordelijk: Rigoberta Mejia San, Marinke Janssen en Femke Somers. De basis ligt in de Vreedzame School en in een belangrijke overeenkomst van alle religies: zorgen voor de ander. Een passend thema, nu Pasen en de Ramadan samenvallen. Vandaag neemt Thomas van der Vlugt (ambassadeur Rode Kruis én bekend van StukTV) een cheque met € 1.952,- in ontvangst, een flink bedrag. Want de betrokkenheid en het enthousiasme op De Kaleidoskoop zijn groots!

Sarah (11)

Hoe haal jij geld op?

Ik ga henna zetten op de handen, met twee vriendinnen, voor 50 cent per hand. Ik denk dat we zo wel € 7,- kunnen verdienen.

Wat heb je geleerd van dit project?

Het Rode kruis helpt heel veel mensen, het maakt niks uit wie je bent, of je Russisch bent of Oekraïens: als je op de grond ligt, dan helpen ze je.

Help jij zelf ook weleens anderen?

Het is nu ramadan en een deel van mijn zakgeld geef ik aan mijn vader, die stuurt het naar Marokko. Het is goed om geld te geven aan armen.

Wat vond je het leukst tot nu toe? Flyeren voor de markt!

Dina (11)

Hoe haal jij geld op?

Ik ga nagellak doen, we vragen €0,50 voor twee handen.

Wat heb je geleerd van dit project?

Dat wij veel samenwerken en denken aan anderen. En ik leerde dat het gezellig is om tegen mensen te praten die je niet kent. Als ik ze een folder gaf over de markt zeiden ze: ‘oh leuk, ik kom zeker!’

Waar gaat ‘Samen Solidair’ over?

Solidair betekent iets met gezamenlijk. We keken naar het Jeugdjournaal en daar zag ik dat christenen ook vasten, net als wij met ramadan. Tijdens de ramadan gaat het er om dat je ‘in de arme gaat leven’, dat jij dan ook geen eten mag.

Moustafa (12)

Hoe haal jij geld op?

Ik doe iets met basketbal, competitie-achtig, met een bepaald level, bij elk level krijg je een betere prijs, maar het is ook duurder. We hebben een team van vijf, wij zijn goed in basketbal.  Bij level 5 moet je tegen onze beste speler. Dat kost € 2,50. Maar dan kun je ook een pokémonkaart verdienen met waarde.

Hoeveel geld verwacht je te verdienen?

Sowieso meer dan € 10,- en ik denk maximaal ongeveer € 50,-. We hebben nu al meer dan €1000,- euro opgehaald met de hele school. Je kunt doneren voor het Rode Kruis.

Wat vind je het leukst?

Ik vind het leuk om na schooltijd te spelen en daar geld mee te verdienen!

Naoufal (12)

Hoe haal jij geld op?

Ik ben met een groepje jongens naar de Albert Heijn gegaan en die sponsort ons, ze hebben ons € 50,- gegeven! Ik moest rondjes rennen voor de sponsor. De hele klas heeft al € 100,- verdiend.

Wat doe jij vanmiddag op de markt op geld op te halen?

Ik sta achter het doel. Je mag drie keer scoren voor €0,20 en als je twee keer raak scoort, krijg je een poppetje. Dat is ook heel leuk voor kleine kinderen. Ik ga proberen kinderen zoveel mogelijk te laten scoren.

Wat heb je geleerd van dit project?

Dat we moeten zorgen voor iedereen in de wereld. Ik heb geleerd dat je ook om andere mensen moet denken, niet alleen aan jezelf. Sommige mensen hebben geeneens eten.

Help jij zelf ook weleens anderen?

Ik geef weleens wat van mijn zakgeld aan mensen die op straat zitten, vaak € 2,-. Dan zijn ze vaak heel blij. Ik vind het leuk om anderen mensen iets te geven.

Wat vond je het leukst?

Dat mensen vaak heel lief zijn, dat ze wat doneren.

Geplaatst in Nieuws.