Leeskilometers maken!

De Anne Frankschool begon het schooljaar dinsdag met een mooie actie om lezen te stimuleren. Alle 200 leerlingen ontrolden samen een gedicht van een halve kilometer. Ze droegen het gedicht ook voor. De actie eindigde op het schoolplein. En daar vonden de kinderen een kast vol leesboeken, die ze zomaar mochten meenemen.

Martijn Staats, directeur van de  Anne Frankschool: “Lezen is zo belangrijk omdat het de taalvaardigheid van kinderen ontzettend vergroot … en daarnaast zou ik wensen dat kinderen leren genieten van het lezen om zo een oneindige schat aan verhalen te leren kennen.”

 De 9-jarige Zahra herkent dat wel. Ze zei tegen RTV-Utrecht: ”Lezen is eigenlijk een soort tv kijken, maar dan in je hoofd.”

Het initiatief van deze actie komt van de stichting Kinderzwerfboek, onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp. Leeskilometers maken is enorm belangrijk. Kinderen die dagelijks een kwartier lezen, breiden hun woordenschat sneller uit en presteren beter op school. Ongeacht hun sociale of culturele achtergrond. Nog zo’n 250.000 kinderen in de basisschoolleeftijd hebben thuis niet genoeg leesboeken. Kinderzwerfboek en DHL hebben de handen ineengeslagen en gaan de komende drie jaar een samenwerking aan met als doel leeskilometers mogelijk te maken voor alle kinderen in Nederland.

Ze roepen iedereen in Nederland op om in de boekenkast te duiken en gelezen kinderboeken in te leveren bij een DHL ServicePoint, in de actieweek van 16 t/m 21 september. Zo hopen ze ruim 15.000 leeskilometers (50.000 boeken) in te zamelen.

Geplaatst in Nieuws.