Leerlingen van obs Vleuterweide tonen trots hun nieuwe uitdagende schoolgebouw en plein

Vol trots leiden zes leerlingen van openbare basisschool Vleuterweide wethouder Lot van Hooijdonk en andere belangrijke gasten rond in hun nieuwe schoolgebouw en het groene schoolplein, nadat de oudste leerling, Waqas, samen met directeur Noortje Willems het rode lint heeft doorgeknipt. De jongste leerling, Mats, vond dat nog een beetje te eng, hij hield liever de hand van Noortje vast.

Vrijdag 29 september is het nieuwe schoolgebouw van obs Vleuterweide officieel geopend. Het is door het Utrechtse bureau EVA architecten ontworpen. Het schoolteam was betrokken bij het ontwerpproces en dat zie je: dit gebouw past helemaal bij het onderwijs dat hier nu, en in de toekomst, wordt gegeven. Binnen is het veilig, licht en prettig. Er is ruimte om samen te werken. Het groene plein én het gebouw zijn uitdagend, nodigen kinderen uit om te ontdekken en te spelen. Wie heeft er nou een volgroeide boom in de school? En een touwbrug naar de bieb?

Dominic, Rahul, Kiara, Nalyna, Emily en Jinthe weten de weg, want al sinds de meivakantie is hun nieuwe schoolgebouw in gebruik. ,,Ieder kind heeft hier een eigen kluisje, voor een jas, tas en gymspullen,’’ vertellen zij de wethouder en de andere gasten. ,,Bij elke drie of vier lokalen is een eigen leerplein. Bij groep 1, 2 en 3 kunnen de kinderen daar lekker spelen.’’ ,,En als we een boek in de bieb halen, lopen we over de touwbrug, met de hele klas,’’ klinkt het glunderend.

Karakter
Het nieuwe schoolgebouw is robuust en beschermend. Architect Daniël Biesheuvel houdt van baksteen. ,,Baksteen is echt bijzonder. Het geeft textuur en is van dichtbij interessant, veroudert ook ontzettend mooi. Het gebouw is aaibaar en prettig door de detaillering, terwijl het door de vorm en de verdiepte raamkozijnen aanvoelt als een stevige en geborgen plek waar kinderen zich veilig kunnen voelen.”

Beneden in de vide is een groot kookeiland, met veel ruimte voor leerlingen om bijvoorbeeld te koken. De jongste kinderen hebben hier rondom hun lokalen. De twee speellokalen kunnen worden samengevoegd en vormen dan met de vide een theaterzaal, bijvoorbeeld voor de afscheidsmusical van groep 8. Deze vide wordt ook gebruikt door ouders om samen koffie en thee te drinken, een praatje te maken. ‘Boven’ is voor de oudere kinderen, met lokalen gegroepeerd rond flexibele leerruimtes. Voor de leraren is daar een teamkamer met terras. De oudste leerlingen hebben boven een eigen ingang, via de grondwal die tegen het gebouw aanloopt.

Natuur
Het gebouw functioneert vrijwel energieneutraal. Schoolbestuur SPO Utrecht hecht daar zeer aan. De natuur is dichtbij de school met allerlei nestgelegenheid en beschutting en voedsel voor dieren, in de muren, in de wadi’s en de om het plein gelegen aarden wal bijvoorbeeld. Na schooltijd zijn ook andere buurtkinderen uit Vleuterweide hier welkom, want het grote speelplein wordt samen met de tegenovergelegen school en de gemeente ingericht tot een plek voor spel en sport en voor parkeren op gezette tijden. Hier komt nog een groots gezamenlijk kunstwerk, een zitbank, die ook door buurtbewoners wordt gebruikt. De onthulling volgt later.

Geplaatst in Nieuws.