Leerlingen obs Het Zand tonen (groot)ouders trots hun vernieuwde school

Het mooiste beeld van de feestelijke opening van obs Het Zand was: de grote groep leerlingen die juichend echt naar binnen stórmen, onder de ballonnenboog door, hun school in. Maar ja, toen was de camera net gestopt met het filmen van de vuurwerkfonteinen bij de officiële opening. De rennende kinderen worden lachend gadegeslagen door alle ouders, het team en de gasten, die daarna rustig naar binnen wandelen. Om het vernieuwde schoolgebouw in Leidsche Rijn met eigen ogen te bekijken.

Obs Het Zand is een van de scholen die werden gehuisvest in een van de gemeentelijke multifunctionele accommodaties in Leidsche Rijn. Ze bieden gezamenlijk onderdak aan scholen, sportzalen, opvang. Opvallende gebouwen zijn het soms: architect Venhoevencs ontwierp Brede School Forum Het Zand en won er in 2007 zelfs de Rietveldprijs voor architectuur mee. Voor het geven van basisonderwijs bleek dit pand echter minder geschikt. Pilaren stonden in de weg, de ingang was verborgen, de sfeer van grijs beton binnen werd als deprimerend ervaren en de ventilatie was onvoldoende.

SPO Utrecht voorzitter Anko van Hoepen geeft de gemeente Utrecht in zijn openingsspeech een compliment voor de inzet waarmee deze problemen zijn aangepakt. Met als resultaat een echt nieuwe school voor obs Het Zand. De kinderen leiden hun familie trots de hele school rond.

Lucas de Jonge (groep 5) neemt zijn vader mee op sleeptouw en zijn grote zus Emma en zijn vier opa’s en oma’s. Zijn moeder Kelly kent de school al goed, zij is als lid van de ouderraad nu druk met limonade inschenken in de centrale hal, onderaan de brede trap. De ouderraad heeft het hele feest georganiseerd. Lucas duikt bij binnenkomst enthousiast op de vele lekkere zoutjes en de limonade die daar voor het grijpen staan. ,,Kom op Lucas,” zegt vader Joost, ,,laat ons eerst je klas zien.” Met extra zoutjes voor onderweg gaat Lucas de trap op.

,,Hier zit ik,” vertelt hij. Hij begon als kleuter op obs Het Zand, heeft de verhuizingen meegemaakt naar een tijdelijke schoollocatie en weer terug en begon dit schooljaar in groep 5 op de nieuwe oude plek aan de Pauwoogvlinder. Wat vindt Lucas het fijnst? ,,Dat alles nieuw is!”

Vader Joost kijkt goedkeurend om zich heen: ,,Alles ziet er veel beter uit nu, de lokalen lijken groter, het is opener geworden. Er was niet echt een ingang vroeger, je moest eerst een donkere trap op om de school binnen te komen. Nu is er een mooie hoofdingang en deze indeling biedt veel meer mogelijkheden.”

Zus Emma zit in 2-havo. Zij bracht haar basisschooltijd grotendeels door in het ‘oude’ gebouw van Het Zand. ,,Eind groep 7 verhuisden we naar de tijdelijke locatie, en toen kwam corona, wij moesten onze eindmusical ergens anders doen.’’ Wat ze nu van de nieuwe school vindt? ,,Het is veel kleurrijker geworden, eerst was er heel veel grijs. En kinderen kunnen nu fijn buiten de lokalen werken, die leerplekken vind ik echt heel cool.’’

Opa John Houtzager: ,, Ik vind het hartstikke mooi, ik wou dat wij vroeger zo les hadden gekregen.’’ Hij bekijkt vol interesse het ventilatiesysteem. ,,In elke klas zit een CO2-meter,’’ rapporteert hij goedkeurend.

Lucas laat zijn vader de speren zien die hij heeft geboetseerd en op een van de leerpleinen bekijkt de hele familie de portretten die leerlingen samen met een kunstenaar hebben geschilderd. En knaagt Lucas nog een lekkere zoute stengel weg.

Vrijdag heeft de school feest. Dan worden de hele dag spelletjes gedaan, om het vijftienjarig bestaan van obs Het Zand te vieren. Een mooie mijlpaal!

Geplaatst in Nieuws.