Kunst om op te zitten en om van te leren

Met de nieuwbouw van obs Vleuterweide en Jenaplanschool Zonnewereld aan de Passiebloemweg in Leidsche Rijn, ontstaat ruimte voor de aanleg van een groen, gezamenlijk speelplein. Hier verrijst een bijzonder kunstwerk. Ook voor de buurt!

Gedeeld plein Tussen beide scholen komt een kleiner parkeerterrein. Dat stimuleert ouders hun kind lopend en fietsend naar school te brengen. En deze plek wordt, buiten de haal- en brengtijden van de scholen, gebruikt als extra speelplein. Dit geeft de mogelijkheid om het middengebied in te richten met groen, een wadi en zitplekken voor leerlingen en buurtbewoners.

Maurer United Kunstenaarscollectief Maurer United maakt een kunstwerk waarop je kunt samen zitten en waarvan je iets kunt leren. Het is een zitsculptuur in de vorm van een Möbiusring, een letterlijk eindeloze bank gemaakt van hergebruikt beton (met olifantengras!). In reliëf worden afbeeldingen van boombladeren aangebracht.

 Zitsculptuur Bij de zitsculptuur hoort een educatief programma over de biodiversiteit in de omgeving; zowel het gebied dichtbij school, als verderop in het Máximapark. Het is bestemd voor scholen en buurtbewoners. Dit kan mensen stimuleren na te denken over wat zij gezamenlijk kunnen doen om onze aarde te behouden.

 1,5 % regeling De kunstopdracht is gegeven in het kader van de 1,5% regeling voor beeldende kunst van de gemeente Utrecht, waarbij deel van de bouwsom van publieke gebouwen wordt gebruikt voor kunst. Het budget voor deze kunstopdracht is door de basisscholen obs Vleuterweide en Jenaplanschool Zonnewereld beschikbaar gesteld.

Werkzaamheden Voorjaar 2022 is de nieuwbouw van obs Vleuterweide begonnen, waarschijnlijk in 2023 volgt de bouwstart van Zonnewereld aan de andere zijde van het terrein. De bouwperiode van een school duurt gewoonlijk ruim een jaar. Tijdens de werkzaamheden blijven de leerlingen van obs Vleuterweide lessen volgen in hun huidige schoolgebouw, dat naast de bouwplaats ligt.

De aanleg van het gezamenlijke buitenterrein gaat van start nadat team en leerlingen van obs Vleuterweide zijn verhuisd naar hun nieuwe schoolgebouw. Zij verhuizen naar verwachting in het voorjaar van 2023.

Geplaatst in Nieuws.