Kinderen onder de indruk van nieuw Kindcentrum Rijnvliet

Maandagochtend 17 mei, even voor half 9. Bedeesd zetten kinderen hun voeten op de rode loper, vooral de kleintjes zijn enorm onder de indruk van het grote gebouw dat voortaan hun school en kinderdagverblijf is. Maar ook de groten lopen stiller door de gangen dan je van kinderen gewend bent. Kindcentrum Rijnvliet is open!

Eindelijk, want 4,5 jaar geleden begonnen de voorbereidingen al, vertelt Renske Wildeman van Kind & Co. Zij was er vanaf het begin bij betrokken. Collega’s van SPO Utrecht (basisonderwijs) en van Kind & Co (kinderopvang), lieten samen een logo ontwerpen voor het eerste integrale kindcentrum van Utrecht. Al die jaren, tijdens het onwerpproces door de architecten, in de gesprekken over hun pedagogische visie, tijdens het bouwproces met de aannemer, trokken ze samen op.

Samenwerking

En vorige week richtten ze de ruimten in. Toen ontdekten de BSO-collega’s en de onderwijscollega’s, heel praktisch, terwijl ze allebei de kasten in de atelier-ruimte vulden met creatief materiaal, dat het eigenlijk wel raar is om allebei je eigen spullen apart neer te zetten. Dus hebben ze nu al hun knutselspullen, en de kartonnetjes, de wol en het hout, gewoon bij elkaar gezet. Zo concreet is de samenwerking nu dus al, in het kindcentrum. Directeur Ingvild Krikke: ,,Mooi dat onze samenwerking nu zo vanzelf vorm kan krijgen.’’

Ook op deze allereerste schooldag in het nieuwe gebouw loopt alles zoals het loopt. Kinderen krijgen een rondleiding door het gebouw, van hun eigen leerkracht, ze komen ook bij de kleuters en bij de kinderopvang, beneden. Daar moeten ze heel rustig zijn, want wat zijn die kindertjes nog klein! Ze komen langs bij de directeur, die stralend onder een slinger gouden verjaardagsvlaggetjes zit, en die laat zien dat haar bureau ook als sta-bureau kan functioneren.

Alleen maar blij

,,Ik ben vandaag alleen maar blij,’’ zegt Ingvild. ,,We zijn er zo lang mee bezig geweest, het was echt bikkelen om alles op tijd voor elkaar te krijgen, ouders hebben vrijdag nog geholpen. En nu is het zover! Alles klopt gewoon. Heerlijk dat de kinderen er zijn.’’

Collega Floor IJzerman, IB’er, herinnert zich de afgelopen hete zomer in de tijdelijke locatie, waar obs Rijnvliet sinds 2018 bivakkeerde in een tot school omgebouwde sportkantine. ,,Je doet het met wat je hebt, maar het bleef natuurlijk toch een sportkantine. Hier hebben we heerlijk de ruimte, dit is een echte school,’’ zegt ze genietend.

Kindcentrum Rijnvliet groeit

Obs Rijnvliet groeit hard en telt vandaag precies 102 leerlingen in vier groepen, en in oktober zullen dat er minstens 120 zijn. Ook bij het kinderdagverblijf stromen de aanmeldingen binnen. Geregeld verwelkomt het team zij-instromers, kinderen van gezinnen die naar Rijnvliet verhuizen. Voor het nieuwe schooljaar zijn er alweer vacatures: leerkrachten, pedagogisch medewerkers, onderwijsassistenten en een gymleerkracht.

,,Met deze verhuizing naar het kindcentrum is het team sowieso ineens gegroeid,’’ zegt Ingvild. ,,De basisschool telt acht collega’s, maar sinds vanmorgen hebben we er achttien collega’s bij van Kind & Co. Zij leiden de vier groepen kinderopvang 0-4-jarigen en twee BSO-groepen. Het is leuk, we komen elkaar overal tegen, delen taart en cadeautjes en stemmen het gebruik van de gezamenlijke ruimtes met elkaar af. Zo leren we elkaar meteen kennen.’’

Geplaatst in Nieuws.