Kinderen begraven munten onder hun school in Haarzicht

Met het begraven van een schatkist vol munten, is vanmorgen de nieuwbouw van de Kees Valkensteinschool, BSO en kinderdagverblijf Haarzicht officieel van start gegaan.

 

 In een ijskoude modderige vlakte begraven kinderen, twee uit elke klas, zelfbewerkte metalen munten van alle medeleerlingen. Om beurten schappen ze de aarde weg. Precies op deze plek zullen ze over een jaar in de speelzaal rennen.

Als de kuil diep genoeg is, mag de jongste de schatkist in het gat laten vallen. Directeur Cecile Tulen spreidt een plastic zak in de blubber, zodat het meisje schone knieën houdt. En dan gooien ze samen de kuil weer dicht. Je ziet er niets meer van!

Over een jaar is het zover, dan is het gebouw klaar. Nu zijn de contouren van de school en het kinderdagverblijf, speciaal voor deze schatbegravers, met oranje paaltjes aangegeven. Ze vinden het een leuk idee dat zij straks weten dat er munten zijn begraven onder de speelzaal.

Directeur Cecile Tulen laat de cameraman van RTV Utrecht de inhoud van de schatkist filmen, voor die in de aarde verdwijnt.

 Zo wordt verband gelegd met de rijke geschiedenis van het gebied. Juist op deze plek is afgelopen zomer archeologisch onderzoek verricht en zijn belangrijke vondsten gedaan. De leerlingen waren hier nauw bij betrokken.

Energieneutraal

Het gebouw ‘Kindcentrum Haarzicht’ is volledig energieneutraal en maakt uitsluitend gebruik van duurzame energie. Dat past goed in de nieuwe gasloze wijk Haarzicht, maar het is vooral bewust beleid van schoolbestuur SPO Utrecht om voortaan uitsluitend duurzame, energieneutrale basisscholen te laten bouwen. Kind & Co gaat hier graag in mee.

Flexibel

Leraren en pedagogisch medewerkers van de basisschool, BSO en kinderopvang gaan straks samenwerken. Het kinderdagverblijf Haarzicht, met vier groepen voor kinderen van 0 tot 4 jaar, heeft een eigen vleugel en een eigen ingang. In de basisschool is ruimte voor 16 groepen en een gymzaal. Binnen is de inrichting van de basisschool flexibel, zodat ook toekomstige onderwijswensen makkelijk kunnen worden gerealiseerd met een andere indeling.

Veel speelruimte

Trots zijn de gebruikers op de extra grote, groene speelruimte buiten. Het plein grenst aan een groen gebied en het naastgelegen parkeerterrein wordt deels ingericht als veilige speelplek. Met een goede inrichting ontstaat zo een fijne speelplek, voor alle kinderen in de wijk. De allerjongste kinderen hebben bij het kinderdagverblijf een eigen, veilig afgesloten buitenruimte.

Kunstwerk

Bijzonder is ook het kunstwerk buiten op het plein, dat een begrenzing vormt tussen twee speelplekken en tegelijk ook een fijne klim- en zitplek is voor kinderen. Het kunstwerk wordt gemaakt door Alessandra Covini van Studio Ossidiana. Het wordt een rond object van golvende stenen, dat herinnert aan de grenzen van het Romeinse Rijk en de rivier die hier ooit stroomde. Het daagt kinderen uit te spelen en maakt echt deel uit van het speelplein. De kunstenaar is ook betrokken bij de inrichting van het plein.

Prix de Rome

Kunstenaar Alessandra Covini won onlangs de prestigieuze Prix de Rome Architectuur 2018 voor haar ontwerp voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam.

Haar object bij de Kees Valkensteinschool is mogelijk gemaakt met de gemeentelijke kunstregeling. Utrecht is een van de weinige gemeenten die de kunstregeling al sinds 1954 consequent toepast. Bij de bouw of verbouw van scholen wordt anderhalf procent van de kale bouwsom gereserveerd voor kunst die toegankelijk is voor iedereen.

Oplevering winter 2019

De bouw van het kindcentrum in Haarzicht begint 12 december 2018 en duurt ongeveer een jaar. Naar verwachting wordt het gebouw in januari 2020 in gebruik genomen. Kinderen die al eerder in de nieuwe wijk Haarzicht komen wonen, kunnen tijdelijk terecht in de andere vestiging van de Kees Valkensteinschool in Vleuten.

De Kees Valkensteinschool heeft vanaf 2020 twee locaties in Vleuten: de huidige aan Kortland 23 en de nieuwe aan de Haarzichtsingel 15 in Haarzicht.

 

Geplaatst in Nieuws.