Kindcentrum Rijnvliet krijgt een spannend gebouw

Kindcentrum Rijnvliet krijgt een licht, ruim en energieneutraal gebouw. Kinderen kunnen zich vanaf december 2019 samen ontwikkelen in dit multifunctionele pand waar avontuur centraal staat. Ze kunnen bijvoorbeeld ‘boodschappen doen’ in het Voedselbos, lopen gewoon over de passage die het kindcentrum met het bos verbindt!

Het ontwerp van negen graden architectuur uit Amersfoort is met enthousiasme ontvangen door opdrachtgever SPO Utrecht, KMN Kind & Co en de gemeente Utrecht. SPO Utrecht realiseert een 100 procent energieneutraal gebouw door zelf een rendabele investering te doen.

Op de begane grond worden kinderen van 0 tot 4 jaar opgevangen in vier eigen ruimtes. Beneden zijn ook speelzalen en drie ateliers met grote ramen die uitkijken op het tegenover gelegen Voedselbos. De zes ruimtes voor kinderen van 4 tot 6 jaar liggen pal boven die van de jongste kinderen. Deze verdiepingen zijn (ook) met elkaar verbonden door een spannend speelhuis. De eerste etage telt in totaal twaalf groepsruimtes met leerpleinen en op de tweede is ruimte voor nog vier groepen met leerpleinen. De grote gymzaal krijgt een interactieve speelwand. Deze sportzaal heeft een eigen ingang en kan ook door anderen worden gehuurd.

Binnen is buiten, buiten is binnen

Het kindcentrum gaat straks echt deel uitmaken van de nieuwe wijk Rijnvliet, dus de architecten kregen ook de opdracht om voor verbindingen tussen binnen en buiten te zorgen. Opvallend is de verbinding die zich op één hoog dwars door het gebouw slingert. Via deze route loop je vanuit de wijk naar binnen bij het kindcentrum én kun je veilig doorsteken naar het Voedselbos. In dit stukje natuur in de wijk zijn allerlei vruchtdragende bomen, struiken en planten voorzien en het biedt volop speelmogelijkheden.

Eén organisatie

In Kindcentrum Rijnvliet zijn onderwijs, opvang en buitenschoolse activiteiten voor kinderen van 0 tot 13 jaar geïntegreerd. SPO Utrecht, bestuur voor openbaar primair onderwijs in Utrecht en KMN Kind & Co (kinderopvang in Midden-Nederland) ontwikkelen hiervoor een gezamenlijke organisatie. Het managementteam bestaat vanaf augustus 2018 uit Annelies Meijer (directeur kindcentrum, vanuit SPO Utrecht) en Renske Wildeman (clustermanager vanuit Kind & Co).

 Tijdelijke locatie

Kindcentrum Rijnvliet gaat van start in een tijdelijke locatie aan Sportpark Rijnvliet 3. De eerste leerlingen worden verwacht vanaf augustus 2018. Dit najaar worden ook de eerste huizen in de nieuwe wijk opgeleverd. Het gebouw van het kindcentrum wordt volgens planning in december 2019 in gebruik genomen.

Kindcentrum Rijnvliet heeft een website: www.kindcentrumrijnvliet.nl.

Geplaatst in Nieuws.