Je kunt nu stemmen! Kindcentrum Rijnvliet is genomineerd voor Rietveld architectuurprijs 2022

Je kunt tot 1 november je stem uitbrengen op de Publieksprijs. Meteen doen, want Kindcentrum Rijnvliet is genomineerd voor de Rietveldprijs 2022! Het gebouw aan de Pecanlaan in Rijnvliet, De Meern is in opdracht van SPO Utrecht, ontworpen door 9graden architectuur uit Amersfoort. Op 17 mei 2021 namen team en kinderen hun intrek. Zij zijn heel enthousiast over het gebruik van hun kindcentrum. Het werd ontworpen in nauw overleg met het schoolteam en de kinderopvang.

Foto: 9graden architectuur

Kindcentrum Rijnvliet is volledige energieneurtraal en huisvest een openbare basisschool, kinderopvang en naschoolse opvang, er is een sporthal, een speelplein, een voedselbos en een boomkroonpad. Het ontwerp is extra bijzonder, omdat het gebouw van Kindcentrum Rijnvliet letterlijk en figuurlijk functioneert als een brug tussen de wijkbewoners, het kindcentrum en het bos. Een verhoogd openlucht-wandelpad slingert zich vanuit de wijk dwars door het gebouw heen, en eindigt met een trap en een coole glijbaan in het bos.

Trots

Architect Yaike Dunselman van 9graden architectuur: ,,We zijn heel blij en trots op deze nominatie. We wisten van de gebruikers al wel dat we een heel mooi en zorgvuldig gebouw hebben ontworpen, maar dat het ook zo wordt gewaardeerd  in een architectuurselectie, verheugt ons zeer. SPO Utrecht mag óók trots zijn op de nominatie voor de Rietveldprijs 2022. Dat we met elkaar tot dit schoolgebouw zijn gekomen, getuigt van goed opdrachtgeverschap.’’

Kracht

Rob van der Westen, beleidsadviseur huisvesting van SPO Utrecht, benadrukt dat ‘de kracht van een goed ontworpen schoolgebouw zit in het zoeken van de juiste partners’. ,,Mensen die betrokken en enthousiast zijn en ook een beetje lef tonen. De brugverbinding van Kindcentrum Rijnvliet is een idee van onze vorige bestuurder Eric van Dorp, hij wilde een school bouwen waarop kinderen trots zijn. Deskundigheid, enthousiasme en een dosis lef zijn de succesfactoren waarmee we tot dit resultaat komen.”

Uitreiking

De prijs wordt op zondag 20 december uitgereikt in de bibliotheek op de Neude (Post Utrecht). Bij de prijsuitreiking wordt een publicatie gepresenteerd, met daarin het juryverslag en een beeld- en tekstessay van de projecten.

Publieksprijs

Onlinekrant DUIC zal de komende tijd de genomineerde projecten uitlichten met video’s. Vanaf 1 oktober kan het publiek zijn stem uitbrengen op één van de vijf projecten. Het project met de meeste stemmen wint de DUIC Publieksprijs.

Rietveldprijs

De tweejaarlijkse Rietveld architectuurprijs wil de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Utrecht stimuleren. Eerdere winnaars waren het busstation in Leidsche Rijn (met het opvallende witte dak), de Werkspoorkathedraal, TivoliVredenburg en in 2007 ook het multifunctionele gebouw van Forum ’t Zand (waarin onder meer obs Het Zand is gehuisvest). Deze school is nu drastisch verbouwd omdat de accommodatie zeer gebruiksonvriendelijk bleek. Dit laatste wordt in Kindcentrum Rijnvliet zeker voorkomen door de goede samenwerking vanaf het begin tussen architecten, opdrachtgever en de gebruikers (school en kinderopvang).

Lees meer over het gebouw van Kindcentrum Rijnvliet:

het ontwerp

de eerste schooldag

Geplaatst in Nieuws.