Kindcentrum Cartesius is geopend!

Utrecht heeft er een unieke basisschool bij. Kindcentrum Cartesius is vanochtend om 8.30 uur geopend, precies op de vierde verjaardag van Willem. De allereerste schooldag van zijn leven, is ook de start van dit gloednieuwe Utrechtse kindcentrum aan de Frederik van Eedenstraat 5. En dat maakte behoorlijk veel indruk op deze kleuter.

Willem kreeg de eer om het rode lint door te knippen, samen met Anko van Hoepen, voorzitter college van bestuur van SPO Utrecht. Had Willem tijdens de toespraak op het plein nog ernstig geknikt toen Anko zijn verjaardag memoreerde, de moed zonk hem in de schoenen op het moment suprême. Een klasgenootje schoot te hulp en zo stapten de eerste vijf kleuters en hun ouders over de drempel van dit nieuwe kindcentrum.

Directeur Joeri Baartscheer verwelkomde de leerlingen met open armen, samen met kwartiermaker Jasper Bunt en bestuursvoorzitter Anko van Hoepen. Ouders van alle leerlingen waren aanwezig bij de feestelijke start van deze nieuwe school van SPO Utrecht, die heel gemoedelijk begon met een gezamenlijk ontbijt. Ouders kenden elkaar al van informatieochtenden en een van hen was, in afwachting van een ouderraad, zelfs al betrokken bij de benoeming van de directeur. SPO Utrecht telt nu 39 openbare (basis)scholen in de stad.

Dit nieuwe Utrechtse kindcentrum begint vandaag met vijf kleuters, Lily, Morris, Tilda, Berend en Willem. Luana was er ook bij, maar zij moet nog even wachten tot ze 4 jaar is geworden. Haar naamkaartje hing al bij de kapstok, zag ze trots. Het team bestaat nu uit twee leerkrachten, een onderwijsassistent en directeur Joeri Baartscheer, én buitenschoolse opvang. Het gebouw vormt een eigentijdse plek waar kinderen van 4 tot en met 12 jaar actief en met plezier samen leren en spelenderwijs de wereld ontdekken. Onderwijs en bso beginnen in de Frederik van Eedenstraat in twee lokalen en groeien door naar acht lokalen. Over enige tijd opent ook kinderopvang voor 0-4-jarigen.

Samen vormen ze kindcentrum Cartesius. Kinderopvang en basisschool maakten samen een pedagogisch plan voor kinderen van 0-12 jaar. Kinderen en hun ouders hebben hier met hetzelfde team te maken. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat collega’s werken als onderwijsassistent op school én als pedagogisch medewerker in de buitenschoolse opvang.

Volgens planning verhuizen team en kinderen in de loop van 2026 naar hun nieuwe eigen gebouw in de Cartesiusdriehoek. Aan de Locomotiefstraat wordt een state-of-the-art, volledig energieneutraal kindcentrum met sporthal gebouwd, ontworpen door de gerenommeerde bureaus NEXT Architects uit Amsterdam en Christensen & Co Architects uit Kopenhagen.

Aan de Locomotiefstraat is ruimte voor ongeveer 550 leerlingen, in 22 lokalen. De sporthal biedt sportfaciliteiten, rondom het gebouw zijn (school)tuinen en een uitdagend speelplein, ook voor buurtbewoners. Binnen is een kinderdagverblijf voor 0 tot 4-jarigen, buitenschoolse opvang en basisonderwijs voor alle bewoners van Cartesiusdriehoek, Wisselspoor, de naastliggende Schepenbuurt en Nieuw Engeland.

Interesse in dit nieuwe kindcentrum? Elke maand kun je komen kennismaken, kijk op de website voor de actuele datum.

Geplaatst in Nieuws.