Jonge docenten met eigen groep

Dit schooljaar is de SPO PRO Talentenpool weer van start gegaan, nu met twaalf beginnende leerkrachten. Zij doen een jaar ervaring op met vervanging. De leerkrachten uit de PRO-lichting van vorig jaar hebben nu allen een eigen groep. Dit zijn hun eerste ervaringen in het nieuwe schooljaar.

Niels Burema (29) staat voor groep 4 op de Anne Frankschool. ,,Of ik blij ben? Ik ben heel blij! Omdat ik lieve kinderen heb! En omdat ik een eigen klas heb op een school waar ik me prettig voel. Ik had misschien wel een iets hogere groep gewild, maar groep 8 is nog iets te vroeg voor mij. Ik ben heel benieuwd hoe het straks echt is om een eigen groep te hebben, want dat merk je natuurlijk pas in de loop van het schooljaar.’’

,,De begeleiding vanuit SPO PRO was vorig jaar heel goed, heel praktisch ook. Als mijn begeleider om 10 uur bij mij in de groep kwam kijken, had ik er om 11 uur al iets aan. Je kunt met de adviezen meteen aan de slag. Ze zien je dagelijkse struggles en houden je op een fijne manier een spiegel voor. Zo groei je in je vak. En je voelt je niet zo alleen staan. Want collega’s op school zitten vaak al lang in het vak, voor hen is het niks, terwijl jij staat te zwoegen. Bij PRO leer je dat het niet vanzelf komt, dat vakmanschap.’’

Sanne van der Woerd (26) is dolgelukkig met haar groep 1-2 op Apollo 11. ,,Ik heb echt fulltime een eigen groep kleuters, precies wat ik wilde. Het voelde meteen goed hier op school toen ik solliciteerde. Het team en de school passen bij me. Ik heb natuurlijk geluk gehad, maar PRO heeft ook geholpen. De insteek is dat je na een jaar je eigen groep krijgt, maar je moet natuurlijk wel gewoon solliciteren op de vacatures. Met de ervaring van het afgelopen jaar kom je beter over in een gesprek. En mijn eigen begeleider vanuit PRO kan ook mijn goede kanten aanprijzen bij de school, dat is heel fijn, want dat komt betrouwbaar over. Prettig is ook dat we nóg twee jaar intervisie krijgen met onze eigen PRO-groep. We komen immers allemaal nieuw in een team en dan is het fijn om de dingen waar je als beginner tegenaan loopt, te delen.’’

Cecile Beemster (27) is het nieuwe schooljaar prettig begonnen met groep 3 op obs Voordorp. ,,Het voelt heel fijn! Ik ben erg op mijn plek, voel een goeie klik met het team, voel me hier welkom. Ik wilde graag werken op een kleine of middelgrote school, met kinderen van verschillende culturele achtergronden. Voordorp is voor mij een goeie keus.’’ Ze staat op maandag, dinsdag en woensdag voor haar eigen groep 3. Drie dagen voor de klas is een bewuste keuze van Cecile. ,,Ik werk ook een dag buiten school: ik ga onderzoek doen naar meer muziek in de klas.’’

,,SPO PRO is heel fijn geweest, vooral omdat je je ervaringen kunt delen met anderen. Je krijgt begeleiding, persoonlijke feedback. Ik heb me echt gesteund gevoeld als beginnende leerkracht. Ik heb door PRO geleerd niet te streng te zijn voor mezelf. Niet alles hoeft vanaf dag 1 perfect te gaan. Dankzij de lessen van PRO lukt het me nu om rustig beginnen in mijn eigen groep en de kinderen eerst leren kennen.’’

Geplaatst in Nieuws.