Invallers voegen iets toe aan school

Vandaag is het de Dag van de Invaller. Een mooie aanleiding om op obs De Cirkel aan kinderen en leerkrachten te vragen naar hun ervaringen. Wat opvalt: invallers brengen vaak iets bijzonders mee in de basisschool.

Juf Spanjaard

Leerkracht Dori Arends (groep 1-2) herinnert zich een invalster van heel lang geleden. ,,Zij was geweldig! We noemden haar juf Spanjaard, want ze was Spaans en aardig en had heel lang mooi zwart haar. Ze maakte diepe indruk toen ze de kinderen in het Nederlands voorlas uit haar eigen Spaanse vertaling van ‘Alleen op de wereld’. We vonden het jammer dat ze wegging.”

Tja, een leerkracht is ziek en dan komt er, als je geluk hebt, een invaller om de klas over te nemen. Welkome gasten zijn zij op school. Veel invallers kiezen er bewust voor om tijdelijk op scholen te werken.

Talent voor namen onthouden

Emma Pleysier (22) is een FLEXPooler, ze valt in omdat ze zich nog niet aan een school wil binden. ,,Ik zoek een school waar ik me echt goed voel, dat is belangrijk voor me. En invallen vind ik leuk omdat ik alleen verantwoordelijk ben voor de klas en de kinderen. Ik hoef me nog niet bezg te houden met planningen en ParnasSys. En zo doe ik heel veel ervaring op.” Met namen onthouden van steeds weer nieuwe kinderen heeft ze geen enkele moeite. ,,Ik heb er talent voor! Binnen een uurtje ken ik alle namen.”

 Emma Pleysier in groep 6/7 van obs De Cirkel.

Eigen werk mee

Aziza Hida, leerkracht van groep 7, heeft groot respect voor invallers. ,,Jan bijvoorbeeld, valt vaker bij ons op De Cirkel in. Een heel inspirerend persoon, hij heeft toneelervaring en is op tv geweest. De manier waarop hij leerlingen aanspreekt is heel anders dan gewone leerkrachten doen. Jan maakt er een spel van. Oh ja, en Jan Heine, die is hier één dag geweest. Hij neemt altijd eigen werk mee als invaller, vertelde hij. Nu was dat ‘spreekwoorden en gezegden’. Hij vertelde er verhalen bij over de geschiedenis van spreekwoorden. De kinderen vonden het heel leuk om mee te maken.”

Even ‘hallo’ zeggen

Freelancer Mariëtte Heesen bereidt opgewekt om 8 uur ’s morgens haar dag voor in het lokaal van groep 5. Ze valt in voor een Cirkel-collega die drie dagen op cursus is. ,,Deze leerkracht heeft alles mooi klaargelegd voor me op het bureau, dat is fijn. En het is netjes in de klas. Die dingen zijn belangrijk voor een invaller. Het is ook altijd leuk als een collega ‘hallo’ zegt en je even op weg helpt. Dat gaat goedkomen de komende dagen hier op De Cirkel.”

 Flexibele kinderen

In groep 6/7 van invaller Emma Pleysier peinzen vier jongens (Milo, Brent, Jasper en Mohamed) over hun ervaringen met invallers. Milo lacht: ,,In groep 4 hadden we eens een invaller, die was leuk, we konden haar van alles wijsmaken.” Brent: ,,De vorige hier was niet echt aardig, toen moest iemand tien minuten schrijven omdat hij een paar seconden te vroeg was weggegaan.” Nee, die straf was wel terecht, vinden Mohamed en Milo. Eigenlijk hebben ze wel begrip voor invallers: ,,Want op elke school is het weer anders. Kinderen moeten ook wel meer flexibel zijn, maar sommige kinderen kunnen dat niet.”

Een knuffel voor de juf

Emma Pleysier: ,,Scholen en klassen verschillen enorm, dus als invalleerkracht kun je heel veel stijlen uitproberen. Ik was onlangs in een klas waar ik ontzettend streng moest zijn. Aan het eind van de dag was ik bekaf. Ik dacht dat dat voor de kinderen ook vervelend moest voelen, zo’n strenge juf. Maar aan het eind van de dag kwamen vier meiden me een knuffel geven! Het was helemaal goed.”

Emma Pleysier

 

Geplaatst in Nieuws.