Ria leidt professioneel en met zelfverzekerde flair een groepje schoolleiders/onderwijsbestuurders rond in haar school, International School Utrecht (ISUtrecht). Hayrettin en Asut komen uit Turkije, Neus uit Spanje en Janette uit Nederland. Ria is 9 jaar en zit in ‘grade 4 white’. ISUtrecht biedt internationaal onderwijs voor kinderen van 4 tot 18 jaar.
Hayrettin verbaast zich over de vele ramen in de klaslokalen. ,,Wij willen namelijk frisse lucht in de klas,” legt Ria hem uit. ,,En het is belangrijk dat er natuurlijk daglicht door de ramen binnenkomt, dat kinderen naar buiten kunnen kijken en de bomen zien.” In Turkije, vertelt Hayrettin, hij is schoolleider in het speciaal onderwijs, zijn er geen ramen maar muren in de klas. ,,Je kunt niets zien, dus je wordt niet afgeleid.”
ESHA
Het bezoek van in totaal zo’n twintig Spaanse, Turkse en Nederlandse schoolleiders is een initiatief van ESHA, de internationale vereniging van schoolleiders in (en buiten) Europa. Voorzitter Petra van Haren stapte vrij recent over van de Nederlandse AVS (Algemene Vereniging van Schoolleiders) naar eenzelfde functie bij deze internationale club. Onlangs konden ESHA-leden voor het eerst na de coronacrisis weer een studiereis naar Malta maken.
Petra is ook aanwezig bij ISUtrecht. ,,Voor je als schoolleider voor een ander kunt zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Schoolleiders vergeten dat en zorgen vaak niet goed voor zichzelf. Maar je moet ruimte en tijd nemen om je verder te ontwikkelen, om toe te komen aan je eigen leervragen. In een gezelschap zoals dit wordt dag en nacht over onderwijs gepraat: een netwerk doet veel voor je persoonlijke groei.”
Ict
Aanleiding om ISUtrecht te bezoeken, is hoe ict hier wordt ingezet in het onderwijs. Het lesprogramma van internationale scholen is thematisch georiënteerd. Directeur Marieke Folkers: ,,Gemeenschap is hier belangrijk. Onze leraren doen er alles aan om kinderen te inspireren!” Dat zij ook schoolleiders inspireren, blijkt wel uit de VR-bril die een Turkse collega zich laat opzetten door docent Marianne, zelf van jongs af aan fervent gamer, vertelt ze. Het filmpje dat Marianne laat zien is beslist enthousiasmerend: al haar leerlingen dragen een VR-bril en zwaaien grijnzend met hun armen in het rond. Marianne: ,,Dingen die 1000 jaar duren, zoals het laten groeien van een tropisch woud, doe je nu in 45 minuten. VR geeft een nieuwe dimensie aan lesgeven.”
Bedrijvigheid
Hier op de hoofdvestiging gonst het van bedrijvigheid. Overal zijn kinderen aan het werk en waar ze niet zijn, zie je sporen van hun activiteiten: werkstukken op tafels op de grond, aan de muren. De negenjarige Ria tijdens haar rondleiding: ,,Ik vind het vooral heel fijn dat we zoveel verschillende tafels hebben in onze lokalen. Je kunt op allerlei manier zitten. Op een kruk, aan een lage tafel, alleen of in een groepje, er zijn statafels en je kunt ook op een kleed zitten.”
Leren en inspireren
Tussen de bedrijven door buitenlandse schoolleiders ontvangen, doet directeur Marieke met plezier. ,,Ons doel is samen leren en inspireren. Deze bijeenkomst is zeker een mooi voorbeeld daarvan!”