‘Iedereen is zó blij met de nieuwe school’

Eindelijk: ruim vier jaar na de verhuizing naar een tijdelijke locatie, is het nieuwe SO Fier aan de Winklerlaan vanmiddag officieel geopend. Terug op de oude stek, maar nu in een volledig energieneutraal schoolgebouw dat speciaal is aangepast voor de kinderen van deze school voor speciaal onderwijs in de stad Utrecht.

Zo’n honderd ouders, buurtbewoners en andere betrokkenen zagen hoe de jongste leerling (Youssef, 4 jaar) en oudste leerling Jaiden (12) de linten doorknipten van het kunstwerk en voor de school. Ze werden geassisteerd door Anke Klein, wethouder cultuur en onderwijs.

Na de toespraken en de opening leidden de kinderen trots hun ouders door de school. Jaiden: ,,Ik vind het een mooie school met veel nieuwe dingen en een echt schoolplein. We hebben nu veel meer ruimte en spullen om mee te spelen.’’

Speciaal onderwijs

SO Fier is de enige school voor speciaal onderwijs in Utrecht voor kinderen die specifieke vragen stellen rond gedrag. De ongeveer 160 leerlingen komen uit de hele stad Utrecht.

Past als een jas

Het mooiste is natuurlijk dat het gebouw past als een jas bij deze school met kinderen die weliswaar heel specifieke aandacht vragen, maar tegelijk ook de gewone basisschoollessen volgen. Dus zijn de groepen kleiner. En heeft elk groepslokaal een eigen inpandig toilet en een eigen rustige ruimte. Beneden hebben de lokalen zelfs een eigen kleine buitenruimte met picknickbank! Binnen heerst rust en er is ruimte voor ontmoeting, het ontwerp is beslist een uitdaging geweest voor EVA architecten uit Utrecht. Een blikvanger is de trap in de hal, die om de patio naar boven draait.

Duurzaam

SO Fier is de eerste duurzame, volledige energieneutrale basisschool in Utrecht, met nul-op-de-meter (EPC=0) dankzij zonnepanelen, zonder gebruik te maken van aardgas en goed geïsoleerd, met een groen dak. Binnenkort wordt sedum op het dak geplant, net als op de Utrechtse bushokjes. Schoolbestuur SPO Utrecht wil het goede voorbeeld geven en investeert daarom stevig in duurzame schoolgebouwen: er worden nog vier energieneutrale SPO-scholen gebouwd, een ervan wordt volgende week al geopend.

Graafmachinekunstwerk

Bijzonder is ook het graafmachinekunstwerk op het plein, de Regenpijpen Graafmachine (Rain Drain Digger), dat tegelijk een overdekte wachtruimte is voor de sportende kinderen in de voetbalkooi. Bijzonder, want het is gemaakt met materialen uit het oude schoolgebouw van SO Fier dat hier stond: de leerlingen hebben destijds zelf de regenpijpen ‘gesloopt’ die kunstenaar Jan Jongert van Superuse Studio’s heeft toegepast. Ideeën van de kinderen inspireerden de kunstenaar. Bekijk ook de folder die hierover is gemaakt. Een film over de bijzondere totstandkoming is in de maak.

Groen plein

Met passen en meten is het gelukt om tijdens de bouw zoveel mogelijk groen om de school te behouden. De volwassen bomen en struiken en de al volledige beplante tuin om de school heen, creëren een rustige sfeer en schermen de school af van de straat. Nestkastjes voor gierzwaluwen, mussen en vleermuizen benadrukken het groene, duurzame karakter van het gebouw.

Gymzalen

Nieuw zijn ook de twee gymzalen, die aan de school vast zijn gebouwd. De tweede gymzaal is ook via een eigen ingang van buitenaf bereikbaar en kan zo ook door andere scholen en verenigingen worden gebruikt.

Geplaatst in Nieuws.