Het eerste Binnenbos van Nederland groeit in odbs Pieterskerkhof

‘Echt prachtig’ en ‘Het lijkt wel een bos!’ Zo reageren leerlingen van groep 4 in odbs Pieterskerkhof als op 6 november ze hun lokaal binnenkomen. Door IVN Natuureducatie is hun lokaal omgetoverd in een Binnenbos. Het eerste Binnenbos in Nederland.

Het ‘bos’ in de klas is een experiment om uit te zoeken wat de invloed is van (veel) planten op kinderen. Daarom is bij odbs Pieterskerkhof een lokaal van heel veel planten voorzien, een lokaal met minder planten en een lokaal zonder planten.

Na drie weken wordt gemeten hoezeer de luchtkwaliteit is verbeterd, en wordt bekeken of planten ook een positief effect hebben op het concentratievermogen en de leerprestaties van de kinderen.

Doel is de luchtkwaliteit in school te verbeteren. Volgens IVN kan naast goed ventileren ook het vergroenen van de inrichting van het klaslokaal een positieve boost geven aan het binnenklimaat. Het IVN meldt dat luchtzuiverende planten in de klas CO2 tussen de 10 en 20% reduceren en VOC-gehaltes kunnen zelfs met 50% afnemen. Dit maakt dat makkelijker hun aandacht bij de les houden, aldus IVN.

Leerlingen doen zelf onderzoek

Leerlingen zijn actief betrokken bij het aanleggen en onderhouden van het bos in de klas en doen deze weken bovendien zelf onderzoek naar het binnenklimaat in hun klas. In een aantal lessen worden de kinderen opgeleid tot ‘Binnenboswachters’.

Bekijk hier de reportages van Binnenbos in Hart van Nederland en van Binnenbos op RTV Utrecht.

Stadsblad Utrecht maakte ook een verslag:

Geplaatst in Nieuws.