Ruim 30.000 mensen met een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs staan niet voor de klas. Het merendeel (17.000) werkt buiten het onderwijs, 14.000 mensen hebben de juiste papieren maar werken niet – en zijn ook niet arbeidsongeschikt*. SPO Utrecht wil graag deze ‘stille reserve’ welkom heten als herintreders in het onderwijs.
SPO Utrecht maakt het makkelijk voor herintreders. Op 30 oktober 2017 is er een bijeenkomst voor mensen die overwegen om weer in het onderwijs terug te keren. Of er gewoon vrijblijvend meer over willen weten. Tijdens deze dag krijg je alle informatie over de mogelijkheden bij SPO Utrecht en zijn er mensen die je vragen kunnen beantwoorden.
Is mijn lesbevoegdheid nog geldig? Moet ik me bijscholen? Word ik meteen voor de leeuwen gegooid of kan ik voorzichtig wennen? Krijg ik ondersteuning? Meteen een eigen klas? Wat ga ik verdienen? Krijg ik een contract? Is het onderwijs erg veranderd?
Ruimte voor herintreders
Bij SPO Utrecht maken we voor herintreders ruimte in onze FLEX-pool. Je krijgt een tijdelijke aanstelling voor een half jaar en kunt in die periode uitvinden of (weer) lesgeven bij je past. Krijg je een goede beoordeling, dan heb je na een half jaar bij ons recht op een vaste aanstelling.
Coaching en begeleiding
En… alle herintreders worden bij SPO Utrecht in de watten gelegd: je krijgt coaching en begeleiding om je terugkeer in het onderwijs soepel te laten verlopen. We kijken uit naar je komst, je bent van harte welkom! De eerste herintredersdag, op 4 september, was zeer succesvol en heeft waardevolle contacten opgeleverd.
Datum: maandag 30 oktober 2017
Plaats: Orteliuslaan 871
Tijdstip: 10.00 uur
Graag vooraf opgeven via: sandra.vandenoosten@spoutrecht.nl
* Nederland kent een enorme stille reserve: minstens 30.000 mensen, jonger dan 50 jaar, beschikken over de juiste opleiding om les te geven in het primair onderwijs, maar doen dat nu niet. Deze mensen kozen een ander beroep of werken niet. Dat blijkt uit het onderzoek naar ‘Stille reserve aan leraren in het primair onderwijs’, uitgevoerd door onderzoeksbureau CentERdata, in opdracht van het ministerie van OCW. De terugkeer van deze mensen kan helpen bij het bestrijden van het lerarentekort in het primair onderwijs
Uit het onderzoek blijkt dat deze stille reserve verspreid over heel Nederland woont en vooral ook in de Randstad, waar de verwachte tekorten het grootst zullen zijn. In de raming zijn potentiële leraren ouder dan 50 jaar niet meegenomen, omdat van hen geen diploma gegevens zijn gevonden.
Ook in een eerdere periode van lerarentekort werd beroep gedaan op de stille reserve. In 1998 kregen 150.000 gekwalificeerde docenten die elders (of niet) werkten, een brief van het ministerie van OCW. Dat hielp destijds 5.847 vacatures aan een herintredende leraar.