Grote belangstelling voor Meeloopdagen

De tweede editie van de Meeloopdagen van SPO Utrecht trok deze week zeventig belangstellenden die in het primair onderwijs willen werken. Dat zijn flink meer mensen dan in maart meeliepen op onze basisscholen (rond de vijftig).

Carina Dautzenberg (midden) beantwoordt duizend vragen.

De grote zaal was vol tijdens de gezamenlijke afsluiting donderdagmiddag, op het kantoor van SPO Utrecht en NUOVO. En de kamer waar SPO-personeelsadviseur Mieke Hartog informatie gaf over het traject dat zij-instromers moeten doorlopen bij SPO Utrecht, was te klein om alle belangstellenden te bergen. Mensen verdrongen zich op de gang op de volgende informatiesessie, die steeds een kwartier duurde.

Zij leerden dat een stevig assessment vooraf gaat aan een baan als zij-instromer bij SPO Utrecht. Dat zij-instromers kunnen rekenen op begeleiding. En ze weten nu dat die eerste twee zwaar zullen zijn: een vakopleiding volgen, voor je eigen klas staan en thuis een gezin hebben… De Hogeschool Utrecht en SPO Utrecht werken samen in het traject voor zij-instromers, dat na twee jaar wordt afgesloten met een onderwijsbevoegdheid.

Volle bak tijdens de uitleg van Mieke Hartog over wat zij-instromers kunnen verwachten bij SPO Utrecht.

Zij-instromers Sinds vorig schooljaar zijn zes zij-instromers bij SPO Utrecht aan de slag gegaan, er lopen momenteel nog enkele geschiktheidsonderzoeken. Het gaat om relatief kleine aantallen, want niet iedereen slaagt en de capaciteit om zij-instromers goed te begeleiden is ook niet onbeperkt.

Herintreders Een gewenste doelgroep van de Meeloopdagen zijn de herintreders. Zij hebben in het verleden reeds hun onderwijsbevoegdheid behaald, dus ze kunnen in principe ‘meteen voor de klas’. Ook voor herintreders is er een begeleidingstraject bij SPO Utrecht.

Masterstudenten Een belangrijke andere doelgroep voor SPO Utrecht zijn studenten die al een onderwijsbevoegdheid hebben, maar doorstuderen voor een master en tegelijk willen werken. Met een bijbaan in de FlexPool of de FreelancePool verdienen ze geld en doen ze ervaring op in hun vak.

Deeltijdopleiding Jurist Moniek is al begonnen met de flexibele deeltijdopleiding voor leraar in het primair onderwijs. ,,Ik ben deze week op drie scholen geweest (De Koekoek, Jenaplanschool Wittevrouwen en obs Tuindorp) om sfeer te proeven en om te kijken wat bij me past. Ik ben tijdens de Meeloopdagen veel wijzer geworden. En op obs Tuindorp had ik echt een klik.’’ Carina Dautzenberg, directeur van de FlexPool, vertelt dat Moniek nu al een dag per week zou kunnen werken als onderwijsassistent. ,,Goed voor je ervaring en je verdient er wat bij.’’

Oscar (voormalig journalist en facilitair manager) begint in februari met zijn deeltijd-pabo. Over de Meeloopdagen van SPO Utrecht zegt hij: ,,De bezoeken aan Montessorischool Oog in Al en De Kleine Dichter hebben een zeer verslavend effect gehad. Het enthousiasme van leraren en leerlingen is erg aanstekelijk. Ik kan niet wachten om te beginnen met mijn opleiding!’’

Oscar (tweede van links) en Moniek (vierde van links) kozen na een eerdere loopbaan voor de deeltijdopleiding primair onderwijs. Zij zijn enthousiast over was ze hebben ervaren tijdens de Meeloopdagen.

 

 

Geplaatst in Nieuws.