Frédérique ten Berge, strafadvocaat, in Raad van Toezicht

Frédérique ten Berge (51) uit Utrecht, is sinds april 2020 lid van de Raad van Toezicht van SPO Utrecht. Ze runt samen met Sandra Leerkotte al veertien jaar een eigen advocatenkantoor aan de Maliebaan en heeft een zoon van 16 en een dochter van 18. Waarom ambieert een stevige strafrechtadvocaat een toezichthoudende functie bij een onderwijsorganisatie? Nou… hierom.

Levensfase

,,Het past bij mijn levensfase. De vacature voor een toezichthouder met een juridische achtergrond, kwam voor mij op een mooi moment. Ik deed dit jaar de Postgraduate governance opleiding voor commissarissen en bestuurders. Want besturen is een vak. Ik wil me er verder in verdiepen, mezelf ontwikkelen. Ik vind besturen en toezichthouden ongelofelijk leuk, omdat alles hierin samenkomt. Het is interessant om er meer ‘boven’ te zitten…’’

Visie en beleid

,,Want als advocaat zoom ik in op een dossier. Hier op kantoor run ik een bedrijf. En als toezichthouder in de Raad van de Orde van Advocaten Midden-Nederland houd ik mijn vak gezond. In de Raad van Toezicht van SPO Utrecht kan ik me meer richten op visie en beleid. Dit past nú gewoon meer bij mij, dan toen ik dertig was en twee jonge kinderen had.’’

Onderwijs

,,Ik vind het mooi om mijn kennis in de zetten een vakgebied dat mijn interesse heeft en waarmee ik raakvlakken heb. Onderwijs loopt als een rode draad door mijn jeugd in Groningen. Mijn moeder, nu 75, was directeur van een lagere school, mijn vader heeft een eigen muziekschool in Haren. Ik ben rechten gaan studeren en niet het onderwijs in gegaan. Ik geef trouwens ook les hoor, aan jonge advocaten. En mijn moeder vindt het weergaloos dat ik nu als toezichthouder, bij basisonderwijs betrokken ben!’’

Jeugd

,,Jeugd is mijn corebusiness, ik doe jeugdstrafrecht, strafrecht en bijstand aan slachtoffers. De Raad van Toezicht van SPO Utrecht is een klankbord voor het bestuur. Het SPO-bestuur maakt gebruik van onze kennis en ervaring op ethisch en maatschappelijk vlak. Als alle maatschappelijke domeinen binnen de Raad van Toezicht zijn vertegenwoordigd en de verhoudingen zijn goed, en dat zijn ze, dan beschikt SPO Utrecht over een compleet en kritisch klankbord.’’

Blijven leren

,,Voor mij persoonlijk prikkelt deze nieuwe functie mijn geest, het daagt me uit en ik leer ervan. Ik verrijk mijn kennis over onderwijs, leer over de mogelijkheden en de onmogelijkheden van onderwijs. Wij doen, op ons advocatenkantoor, waar we goed in zijn. Het is een vrouwenkantoor geworden, met zes vrouwen, niet bewust, maar zij waren gewoon beter. We hebben altijd jonge mensen in ons bedrijf én oudere, en elk jaar leren we, ieder moet zich bijscholen.’’

Een mooie verbinding met SPO Utrecht, dat ‘samen leren groeien’ immers als motto heeft en iedereen in de organisatie uitdaagt te blijven leren.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van SPO Utrecht telt zeven leden, dat zijn Elske Overgoor (voorzitter), Ben Noy, Patrick van Aart, Bert Lubbinge, Lisa Janssen, Erwin Derks en Frédérique ten Berge.

Geplaatst in Nieuws.