Feestelijke eerste dag in inventief schoolgebouw Jules Verne

De rode loper ligt uit. Jongste leerling Hugo en oudste Tuana drukken precies tegelijk op de rode knop. Confetti! De bijna 200 leerlingen van obs Jules Verne aan de Mariëndaalstraat in Ondiep juichen. Hun allereerste schooldag in hun nieuwe school is begonnen. Ze mogen naar binnen!

Cadeautje

De zeven groepen zoeken hun eigen lokaal. Al vorig jaar hebben ze nieuwe groepsnamen bedacht die passen bij het verhaal van Jules Verne, die de hele wereld rondreisde en fantastische dingen meemaakte. Tuana zit in groep Alpinisten. Voor ieder kind is er taart en een cadeautje, een beker met het schoollogo. En elke groep krijgt een groot cadeau, Lego bijvoorbeeld.

101 jaar

Openbare basisschool Jules Verne bestaat al 101 jaar en dit is het derde nieuwe gebouw in haar geschiedenis. Ook de peutergroep en de buitenschoolse opvang van KMN Kind & Co hebben hier een mooie plek gekregen. Van buiten zie je ‘gewoon’ een nieuw schoolgebouw. Met de rode baksteen muren en de wisselende raampartijen, past het goed in de Utrechtse wijk Ondiep. Maar kom eens binnen!

Flexibele basisschool

Hier spettert inventiviteit. Bestuur, school, architect, kinderopvang en bouwer creëerden samen een gebouw waar kinderen en leerkrachten zelf invloed hebben op hoe er wordt geleerd en gewerkt en gespeeld. Dit is ‘de flexibele basisschool’. Een duurzaam en energieneutraal gebouw dat ook alle toekomstige onderwijsveranderingen aan kan. Binnen is het licht, prettig, rustig. En geweldig voor de kinderen. ,,Is dit echt voor ons?’’ vragen ze vol ongeloof. Ja, dit is voor jullie, voor de kinderen uit Ondiep. Echt waar.

Bekijk de video-rondleiding door oudste leerling Tuana.

Past perfect

Deze nieuwe school past bij het onderwijs dat op obs Jules Verne wordt gegeven, vertelt directeur Jessica Geldof. ,,We ontwikkelden en verdiepten onze onderwijsvisie tegelijk met de nieuwbouw. Dat is mooi, want nu past het gebouw perfect bij ons onderwijs.’’

Zitjes, hoekjes en plekjes

,,De stamgroepen hebben eigen ruimtes, er zijn leerpleinen en de indeling is heel flexibel doordat we alle tussenwanden kunnen openen.’’ Ze drukt op een knop. Binnen 30 seconden is de complete muur vrijwel geruisloos in het plafond verdwenen. En overal zijn zitjes, hoekjes en plekjes waar leerlingen kunnen werken en spelen. Er is zelfs een stiltekamer voor hen ingericht.

Uitwaaieren in de school

,,Alle kinderen leren bij ons zoveel mogelijk naar hun eigen onderwijsbehoefte en dat geeft veel mobiliteit in de school. Op obs Jules Verne zijn geen jaargroepen, waar alle kinderen dezelfde lessen van dezelfde leerkracht krijgen, maar stamgroepen, waarin kinderen hun dag beginnen. Voor instructies waaieren ze uit door de hele school, ze leren alles precies op het niveau dat ze nodig hebben.

Nog beter onderwijs

,,Het is onze overtuiging dat je zo nog beter onderwijs kunt geven. Want ook in Ondiep zien we de verschillen tussen kinderen groter worden. Bij de jongsten komen kinderen die al lezen en kinderen die nog maar weinig kleuterdingen kunnen. Ons onderwijs sluit goed aan bij deze situatie.’’

Resultaat van samenwerking

Dat dit nieuwe schoolgebouw het resultaat is van een goede samenwerking en veel creativiteit, is overal zichtbaar. Kinderkapstokken zijn gewoonlijk rommelig ogende objecten in de gangen. Op Jules Verne kunnen kapstokken rijden en verdwijnen ze onzichtbaar geparkeerd in de muur.

Lekker rustig lezen

De centrale trap is aan de achterkant een ‘huisje’ en heeft aan de voorkant een ‘toneeltje’ waar kinderen op zitzakken lekker rustig kunnen lezen. Alle vensterbanken zijn laag en diep en bieden zitgelegenheid. Alle kasten zijn ingebouwd en alle smartscreens (voorheen schoolborden) zijn verplaatsbaar.

Glazen dak

Een wonder van licht en ruimte is de hal, het ‘hart’ van de school, mede dankzij een glazen dak. En ondanks de aanwezigheid van die kleine tweehonderd kinderen en hun leerkrachten, blijft de sfeer rustig en is de akoestiek prettig. De geluidsisolatie is goed, zodat de hal ook kan worden gebruikt als flexibele theaterzaal, met een verdiept of juist een verhoogd podium.

Eigen sportzaal

Oh… en dan de eigen sportzaal van de school, ruim en groot en goed geoutilleerd. Deze zaal is ook geschikt om te verhuren aan sporters van buiten de school.

Peutergroep en BSO

Ook de buitenschoolse opvang en peutergroep van KMN Kind & Co kregen een onderkomen in het nieuwe pand.

Speelplein voor alle buurtkinderen

Het schoolplein is al volledig ingericht met een groot speelhuis en klimobjecten, een groene plantenhoek en een grote voetbalkooi. Dit openbare speelplein is een mooie aanwinst voor Ondiep, want het is toegankelijk voor alle kinderen uit de wijk en werd als vanzelf al meteen in gebruik genomen. Ook de kinderen die de Milli Görüsmoskee bezoeken, spelen er graag. Moskee en school delen het plein en de fietsenstalling en kennen elkaar als goede buren.

Geplaatst in Nieuws.