Feest en verdieping tijdens Ocean Summer Party van SPO Utrecht

10 uur maandagmorgen, 11 september 2023. De 1100 collega’s van alle openbare scholen van SPO Utrecht beginnen hun werkweek in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Zovéél collega’s bij elkaar! Samen vullen ze de hele zaal.

Vandaag staat in het teken van ‘Ocean Summer Party’ en van de lancering van de nieuwe koers voor de komende jaren. Het programma van deze personeelsdag biedt inhoudelijke verdieping en vrolijke verstrooiing door het hele gebouw, in workshops, lezingen en evenementen voor alle medewerkers, ongeacht hun functie. Deze dag begint in de Grote Zaal en eindigt daar ook, met een feestband die vanzelf uitnodigt tot dansen.

Al meteen het eerste uur spatten plezier en enthousiasme er vanaf. De vragen van voorzitter CvB Anko van Hoepen (ga staan als je…) maken de stemming los, alle mensen van de 38 scholen van SPO Utrecht lijken wel samen een heel groot team te vormen. Bestuurders Anko van Hoepen en Anje-Margreet Woltjer willen het dan ook niet laten: ze maken een selfie op het podium met alle collega’s als prachtige achtergrond.

Koersplan

Anje-Margreet Woltjer introduceert met gepaste trots het koersplan ‘Koersen op kansen’ met deze animatie. De nieuwe koers werkt verder aan de koers die de afgelopen jaren is ingezet en die nog steeds als actueel positief wordt ervaren door de scholen. Ouders, schoolteams en leerlingen werkten mee aan het kiezen van de focus voor de komende jaren.

Utrechts wethouder Jeugd, Dennis de Vries, neemt het eerste exemplaar van het koersplan in ontvangst. Hij was eerder leraar en directeur op obs Overvecht, een van de SPO Utrecht-scholen, en hij was later directeur van de stichting Vreedzaam. Hij prijst SPO Utrecht om haar koersvaste beleid in een stad vol uitdagingen. En om de focus op ‘wij’, op het ontwikkelen van veel meer dan alleen cognitieve talenten van leerlingen en leraren.

Dan wordt Richard de Hoop voorgesteld als ‘professor’. Hij begint aan een onverstaanbare lezing vol ingewikkelde constructies en vakjargon, wat onmiddellijk leidt tot ongeïnteresseerd geroezemoes in de zaal. Zodra Richard de Hoop zijn vermomming laat vallen en zich ontpopt als inspirerend spreker, begaafd zanger en als heel druk en energiek jongetje (de trom), heeft hij aandacht van iedereen. Dit gaat over onze toekomst, ons team, onze school, onze collega’s, over hoe we samen ‘van klassiek naar jamming’ kunnen gaan. En dan blijken dik duizend collega’s van SPO Utrecht met elkaar een fantastisch (en zeer luid!) koor te kunnen vormen.

Twee leerkrachten van obs Tuindorp reageren enthousiast na de opening. ,,Heel leuk en verrassend,’’ vindt Leontien Hoog Venterink. ,,Een energiek begin dat alle ongemak weghaalt,’’ vertelt Cyrille Verkuijl.

Ieder zoekt zijn of haar weg naar de gekozen activiteiten, neemt iets te eten en te drinken, krijgt een ontspannen massage, maakt een praatje. Emine Gögüs, conciërge op OBO Spoorzicht: ,,Je krijgt zo op speelse wijze heel veel informatie.’’ Trots laat Emine de tegel zien die ze heeft beschilderd, als cadeautje voor haar dochter. ,,Ik vind deze dag heel leuk en gezellig. In de zorg hadden we dit niet.’’

In de foyer van Pandora maakt Tjip de Jonge (Tjipcast) een podcast over ‘hoe bouwt SPO Utrecht aan een aantrekkelijke leer- en werkomgeving voor alle onderwijsprofessionals?’ Drie collega’s van SPO Utrecht praten mee: interim-directeur Jasper Bunt, schoolopleider Karin Wessel en beginnend leerkracht groep 6 Fabiënne Gijzenij van obs De Klimroos.

Fabiënnes eigen schoolopleider (Roel Stassen) en haar directeur Joeri Baartscheer luisteren mee in de foyer, als ze enthousiast vertelt over de persoonlijke begeleiding die ze krijgt. Trots? Roel Stassen knikt: ,,Leuk om terug te horen. Wij hebben altijd gezegd: bij ons staat de leerkracht op nummer 1, als je heel veel begeleidt, krijg je een goed team en dan gaat het met de leerlingen ook goed.’’

SPO Utrecht zet al vele jaren veel in op tijd voor goede begeleiding en blijvende professionalisering van alle collega’s, de ervaren en de onervaren. Saskia de Jong, beleidsadviseur kwaliteit, is dan wel weer blij dat Jasper Bunt even later in de podcast benadrukt dat er steeds meer samenwerking en verbinding is met andere schoolbesturen en andere organisaties in de stad. ,,Niet alleen SPO Utrecht, ook de andere besturen doen het goed,’’ zegt zij.

Terugkijken op deze mooie dag kan via de aftermovie.

Geplaatst in Nieuws.