EVA architecten ontwerpt totaalrenovatie Kromme Rijn College aan Rubenslaan

Het Kromme Rijn College gaat vanaf vrijdag enthousiast aan de slag met het ontwerpteam, voor de grootschalige renovatie van hun toekomstige schoolgebouw aan de Rubenslaan in Utrecht-Oost. Het Utrechtse bureau EVA architecten is geselecteerd om dit gebouw op duurzame wijze, passend te maken voor dit specifieke onderwijsaanbod.

(lees verder onder de foto)

,,We zijn heel blij met deze architectenkeuze,’’ vertelt Kiki Geserick, waarnemend directeur van het Kromme Rijn College voor voortgezet speciaal onderwijs (vso). Schoolbestuur SPO Utrecht heeft ervaring met EVA architecten, -ook- met ontwerpen voor speciaal onderwijs. Dit architectenbureau tekende de renovatie van Lux voor speciaal onderwijs in Zuilen en ontwierp twee nieuwe schoolgebouwen (obs Vleuterweide en SO Fier) voor SPO Utrecht. Ze heeft dus alle vertrouwen in het uiteindelijke resultaat. ,,Het wordt vast een prachtig schoolgebouw. Speciaal ingericht voor onze I-LaB!-leerlingen.’’

 Rustige, veilige, voorspelbare plek

i-LaB! staat voor: i=internaliserend, Learn and Behave. ‘Internaliserend’ is naar binnen gekeerde gedragsproblematiek. Vaak merkt de omgeving daar niets van. Het anderen niet tot last willen zijn, is voor deze kinderen echter een flinke uitdaging. Zij vragen een rustige, voorspelbare en veilige plek om zich te kunnen ontwikkelen. Dat lukt niet op een gewone school. i-LaB! helpt kinderen vanaf groep 8 om de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs te maken. Zij hebben twee of drie jaar op i-LaB! nodig en doen vervolgens meestal eindexamen op een reguliere vo of mbo-school.

Het bestaande schoolgebouw aan de Rubenslaan telt twee verdiepingen op de begane grond. De bovenste verdieping kan worden ingericht als volledig prikkelvrije zone. De eerste verdieping wordt prikkelarm en op de begane grond leren kinderen echt weer in een groep functioneren.

Onderwijs is basis van ontwerp

Het onderwijskundig plan van eisen wordt de basis van het ontwerp van EVA architecten. Andere betrokkenen zijn Vintis installatieadviseurs, Noorman Bouw- en milieuadvies en SWINN (adviseur constructies). Het ontwerp wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met school en bestuur. De gemeente is betrokken en ook omwonenden van de Rubenslaan worden gehoord via een klankbordgroep. Zij hebben zich de afgelopen periode sterk gemaakt voor behoud van het gebouw.

Verhuizing in 2025

De ontwerpfase en de voorbereidingen duren ongeveer een jaar, met de totaalrenovatie en uitbreiding van een school is gewoonlijk ook een jaar gemoeid. Volgens planning verhuist i-LaB! in 2025 naar zijn definitieve eigen onderkomen aan de Rubenslaan, vlakbij het Kromme Rijn College aan de Kranenburgerweg. De i-LaB!-leerlingen zijn sinds vorig jaar tijdelijk gehuisvest aan de Ramsesdreef 190. Het Kromme Rijn College heeft nog een tijdelijke derde locatie aan de Mesdaglaan.

Lees meer over i-Lab! Kromme Rijn College op de website van SPO Utrecht.

Geplaatst in Nieuws.