Eindelijk lesgeven in het nieuwe gebouw van obs Pantarijn

Woensdag 12 januari 2022. Deze eerste dag met team en alle leerlingen in het nieuwe schoolgebouw van obs Pantarijn is wel héél erg feestelijk.

Natuurlijk omdat de lange kerstvakantie voorbij is en er weer lesgegeven kan worden. En natuurlijk omdat het team heeft meegedacht over de vorm en inrichting van het gebouw, zodat deze nieuwe school echt helemaal past bij het onderwijs van Pantarijn. En ook omdat de lokalen prachtig zijn, de meubels nieuw. Maar vooral… omdat vandaag het einde betekent van jaren wachten op nieuwbouw.

Vandaag is de eerste dag van een nieuw begin. Er is rust en het team bouwt aan een stevig fundament. Obs Pantarijn staat voor sterk onderwijs voor alle leerlingen: leerkrachten voor regulier en HB-onderwijs (hoogbegaafden) werken nauw samen, de leerlingen ook.

Het lokaal van groep 7-8 B van Monique

Monique Kroes, HB-specialist en leerkracht groep 7-8 B, laat trots haar lokaal zien op de eerste verdieping. Het mooiste lokaal van de school! Zo licht en ruim en rustig voor haar zestien HB-leerlingen. Met veel ramen en uitzicht over het naastgelegen park.

Leerplein en bibliotheek voor de bovenbouw

Op de gang richt collega Lisa van Dieten de boekenkast in voor de bovenbouw, met de schrijvers op alfabet, net als in de echte bieb. Banken en tafels creëren de sfeer van een bibliotheek. Monique: ,,Heerlijk deze extra ruimte. In het oude gebouw leverden we onze leerpleinen in, omdat de nieuwe school pal ernaast moest worden gebouwd. Hier kunnen de kinderen straks weer lekker zelfstandig werken.’’

Naast het hare is het lokaal van Kirsten van Lith, van groep 7-8, met 28 kinderen voor regulier onderwijs. En Lisa van Dieten geeft les daarnaast aan groep 6-7 B, met 18 hoogbegaafde kinderen. Boven zijn ook de lerarenkamer en kleinere kamers voor begeleiders.

De brede trap naar beneden vormt tegelijk een tribune richting speelzaal. De muren in heldere groen- en blauwtinten. Dat creëert met het blanke hout en de plantenbakken een natuurlijke sfeer.

De lokalen van 4-5B en 5-6 zijn al helemaal ingericht. Leerkrachten ruimen de laatste spullen op, een dag voor de kinderen komen.

Beneden is ruimte voor de middenbouw (groep 4-5 B en groep 5-6) aan de ene kant en groep 1-2-3 en groep 3-4 aan de andere zijde. Een lokaal voor creativiteit en onderzoek is er ook.

Een geweldig schoolgebouw.

Kirsten (links) en Monique.

Monique en Kirsten zijn de collega’s die het langst op Pantarijn zijn. Ze kwamen hier werken in 2017, na de verhuizing naar het noodgebouw in 2016. Het was een vrijwillige verhuizing naar een tijdelijk pand, in afwachting van de bouw van een nieuw, eigen schoolgebouw op ongeveer diezelfde locatie. Door allerlei oorzaken duurde dat veel langer. Geen gemakkelijke tijd.

Hoe houd je je focus op goed onderwijs in zo’n periode?

Monique: ,,Ik laat me niet afleiden. Je moet roeien met de riemen die je hebt, en je kunt deze situatie niet veranderen. ‘So be it’, dacht ik dan, ik concentreer me op mijn onderwijs.’’

Kirsten: ,,Het tijdelijke gebouw vond ik niet zo vreselijk hoor. En ik kijk ook wel positief terug op die tijd, omdat we altijd met het team keken hoe we zaken samen konden oplossen. Maar ik vond de wisselingen in personeel wel lastig. Dat heeft er wel bij mij ingehakt.’’

Kirsten: ,,Waarom bleef ik toch? Om de kinderen en de ouders, die zijn geweldig op deze school. En ik merk dat ik van nieuwe teamleden ook weer nieuwe energie krijg, want ze brengen ook veel mee.’’

Monique: ,,Ik ben gebleven vanwege deze doelgroep, de hoog- en meerbegaafde kinderen, en vanwege de combinatie van HB-onderwijs en regulier onderwijs op Pantarijn. Kirsten en ik werken graag samen, dat is ook een factor.’’

Wat maakt je blij in dit nieuwe gebouw?

Monique: ,,Ik ben heel blij met de luchtkwaliteit, die is hier zo geweldig goed geregeld! En ik word heel blij van de verbinding met de reguliere groep van Kirsten. Onze lokalen zitten nu echt naast elkaar. We hebben nagedacht over deze indeling, kozen er bewust voor om de HB-groepen niet apart te zetten van de reguliere groepen.’’

Obs Pantarijn wordt nu geleid door interim-directeur Margriet Kouwenhoven. Over enkele maanden wordt een nieuwe directeur aangesteld. Het team telt bijna evenveel mannen als vrouwen. De verwachting is dat het aantal leerlingen zal groeien.

Geplaatst in Nieuws.