Eetbare kunst voor kinderen én een glijbaan bij Kindcentrum Rijnvliet

Even groot zijn als een boom! In het kunstwerk ‘Dichter bij de boom’ bij Kindcentrum Rijnvliet hangen de mooiste vruchten straks op ooghoogte van zelfs de jongste kinderen. De voorbereidende werkzaamheden zijn begonnen, in februari is het bouwwerk klaar. Dit voorjaar worden de bijna volgroeide bomen en struiken geplant. En dan is de natuur aan zet, want dit kunstwerk zal groeien, tot de kinderen even groot zijn als de bomen.

Boomkronenpad

Dit boomkronenpad is een ontwerp van kunstenaar/landschapsarchitect Anouk Vogel. Het kunstwerk kreeg als titel ‘dichter bij de boom’ en slingert zich op vier meter hoogte vanaf de brug van het kindcentrum door het voedselbos van Rijnvliet. Kinderen en bewoners van Rijnvliet zien er van dichtbij hoe de uitgebloeide bloesem in het voorjaar al een piepklein peertje vormt. Na de zomervakantie kunnen ze zelf de lekkerste peren plukken.

Percentageregeling

‘Dichter bij de boom’ is gefinancierd met de anderhalf procentsregeling, die Utrecht als een van de weinige gemeenten toepast. Bij de nieuwbouw of verbouwingen van bijvoorbeeld scholen, wordt anderhalf procent van de bouwsom gereserveerd voor kunst. Dat kunstwerk komt in nauw overleg met de gebruikers van het gebouw tot stand. Voor dit project werd ook fondsen gevraagd een financiële bijdrage te leveren en dat deden ze:  het BPD Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Mondriaanfonds.

Kijken

Directeur Ingvild Krikke-Besselink: ,,We kijken uit naar het moment dat de kinderen van dichtbij kunnen gaan meemaken hoe het fruit aan de bomen gaat groeien. Nu gaan we ook al regelmatig kijken hoe de bouw van het kunstwerk vordert. Het is mooi dat alle kinderen de ontwikkeling van ‘hun’ voedselbos van zo dichtbij mogen meemaken en er op die manier alles over leren.’’

Route

Kindcentrum Rijnvliet wil letterlijk en figuurlijk een verbinding zijn tussen wijkbewoners en hun omgeving. De reguliere route van de wijk naar het voedselbos van Rijnvliet slingert zich daarom dwars door het gebouw van het kindcentrum, waar dagelijks honderden kinderen van 0 tot 13 jaar leren en spelen. Via een open houten talud lopen wandelaars door het kindcentrum naar het voedselbos. Het kunstwerk ‘Dichter bij de boom’ is een hooggelegen wandelpad dat aan deze wandelroute vast zit.

Glijbaan

Avontuur voor kinderen is belangrijk in het kindcentrum Rijnvliet. Al bij de eerste plannen bedacht de projectgroep hoe geweldig het zou zijn voor kinderen om van een grote glijbaan naar beneden te glijden, in plaats van de trap af te dalen naar het voedselbos. Dat was dus precies wat de kinderen in de wijk onthielden van het schetsontwerp: Kindcentrum Rijnvliet is de school met de glijbaan. Stijgende bouwkosten haalden echter een streep door dit mooie plan. Dat de glijbaan er nu toch komt, is te volledig danken aan het doorzettingsvermogen van de projectgroep om toch fondsen te vinden die de extra kosten dragen. Avontuur in Rijnvliet!

Lees er meer over:

Kindcentrum Rijnvliet

Het kunstwerk ‘dichter bij de boom’ op de gemeentelijke website

Het Voedselbos in Rijnvliet

Geplaatst in Nieuws.