Een heerlijk speelplein voor kinderen in Voordorp

Een heerlijk groen, schaduwrijk en spannend speelplein, middenin de wijk is het geworden. Maandag opende wijkwethouder Linda Voortman het nieuwe plein van obs Voordorp, samen met alle kinderen van deze basisschool.

Volop planten en bomen, in heel veel verschillende soorten, dragen bij aan het groene klimaat in de buurt. Ze trekken nuttige insecten, zijn mooi om te zien en bieden de spelende kinderen schaduw op hete zomerdagen. De mooiste en allergrootste boom is de amberboom, die rood kleurt in de herfst. De kinderen zullen de planten straks ook zelf verzorgen. Obs Voordorp heeft nu een schoolplein om trots op te zijn, en dat mag ook wel, na ruim 2,5 jaar voorbereiding!

Directeur Thamar Henneken herinnerde de leerlingen in haar toespraak aan hun eigen inspanningen voor het nieuwe speelplein. Zij verkochten loten voor Jantje Beton in de wijk (dat leverde 2000 euro op voor het plein), renden tijdens een sponsorloop wel 3000 euro bij elkaar, en met een groots pleinfeest/verloting voor de buurt haalde de school nog eens 4000 euro op. Met een extra bijdrage van 1000 euro door de school, lag er een bedrag van 10.000 euro: hiermee kon het plein extra groen worden ingericht. En omdat het vrij toegankelijk is, profiteren alle kinderen in de buurt ervan.

Het schoolplein is eigendom van de gemeente Utrecht, die via het wijkbureau en de projectleider al die jaren nauw betrokken was en ook verantwoordelijk is voor de financiering. De herinrichting heeft uiteindelijk 70.000 euro gekost. Bijzonder, zegt tuinman Arie van Rijssen, want ‘dit zijn best grote bomen’ die deze zomer echt meteen al schaduw geven, hun stammen zijn eens zo dik als normale aanplant. En er is een grote variëteit in plantensoorten, zodat ze ook vogels en insecten trekken.

Op de foto links tuinman Arie van Rijssen, met in het midden de man van de bestrating en rechts zijn tuinman-collega.

‘Samen’ is steeds een kernwoord geweest. Want ouders/buurtbewoners Amber Kokhuis, Martijn Bijwaard en Sebastian de Bruijn, vormden samen met leerkracht Cecile Beemster de pleincommissie die de schouders er helemaal onder zette. Amber Kokhuis tekende het ontwerp, Martijn Bijwaard voerde het woord tijdens de overlegavonden met omwonenden, die zo konden meedenken over de inrichting.

Ouders Amber Kokhuis en Martin Bijwaard plaatsen een herinneringsbord bij de Amberboom.

Links: wijkwethouder Linda Voortman, die het plein officieel opende.

Wijkwethouder Linda Voortman vertelt dat ze anderhalf jaar geleden door de wijk Voordorp fietste, en  echt dacht: ‘wat een saai schoolplein’. ,,Ik ben blij dat ik nu dit prachtige plein mag openen.’’

Geplaatst in Nieuws.