kindcentrum Cartesius SPO Utrecht

Een bijzonder ontwerp voor kindcentrum Cartesius

Op 15 februari presenteerde NEXT Architects het definitieve ontwerp voor kindcentrum Cartesius dat in 2026 opgeleverd gaat worden. Het nieuwe kindcentrum is een samenwerking van SPO Utrecht, Kind&Co Ludens en de gemeente Utrecht. Het is een prachtig, duurzaam en compact ontwerp geworden met een blik op de toekomst, dat actief onderdeel uitmaakt van de groene Cartesius wijk.

Blue zone
De Cartesius wijk is ontworpen volgens het Blue Zone concept: een gezonde levensstijl en leefomgeving die afgeleid is van de vijf gebieden in de wereld waar mensen het langst en gelukkigst leven. Het ontwerp van het kindcentrum sluit hierop aan. Zo is het gebouw natuur-inclusief, waarbij de natuur op allerlei verschillende plekken ervaarbaar wordt gemaakt. Er komen nestkassen, bijenhotels en tiny forests. De daktuinen worden ingericht met moestuinen en het groene schoolplein wordt een ecologische zone met stapstenen, buitenlokalen, begroeide hekwerken. De organische vormen, natuurlijke materialen en de hoeveelheid groen, maken dat de natuur en het gebouw in elkaar overvloeien. Een leuke knipoog naar het Blue Zone concept is de grote, felblauwe trap in het atrium. Deze blauwe ‘boekenberg’ in het groene hart van het gebouw is een echte eyecatcher en zorgt voor een speelse uitstraling.

Duurzaam en toekomstgericht
Het kindcentrum wordt een energieneutraal (ENG) gebouw, wat aansluit bij de ambitie van zowel de gemeente als van SPO Utrecht om het meest duurzame en circulaire gebouw van Nederland te realiseren. Het dak wordt gevuld met zonnepanelen en er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en bestaande materialen. Ook over de toekomst van het pand is nagedacht; de constructie is demontabel en de ruimtes zijn aan te passen zodat het gebouw ook voor andere doeleinden ingezet kan worden.

kindcentrum Cartesius SPO Utrecht

Een magische fietsenstalling
Een bijzonder onderdeel van het ontwerp is de samenwerking met kunstenaar Birthe Leemeijer. Zij heeft een bijzonder verlichtingsplan ontworpen dat gebruikmaakt van data uit Blue Zones. De data worden gebruikt om projecties te creëren die de fietsenstalling transformeren in een schouwspel van licht en donker. De projecties tonen schaduwpatronen van bladeren op een verlichte grond, waardoor de illusie van een bos ontstaat. Dit creëert een magische sfeer en brengt de natuur dichterbij.

Ook op het schoolplein komen creaties van Birthe Leemeijer te staan. Vijf kunstobjecten, gemaakt van afvalmateriaal en gebaseerd op de omtrek van de Blue Zone gebieden, nodigen kinderen uit om te klimmen en te spelen.

Tijdelijke locatie
In januari 2024 is Kindcentrum Cartesius al gestart op een tijdelijke locatie aan de Frederik van Eedenstraat. Het nieuwe gebouw aan de Locomotiefstraat in Cartesiusdriehoek wordt in 2026 opgeleverd.

Geplaatst in Nieuws.