Definitieve ontwerp van de ‘nieuwe’ Rietendakschool

In februari 2023 werd architectenbureau 9graden middels een aanbestedingstraject uitgekozen om het iconische gebouw van de Rietendakschool in Ondiep te renoveren. De renovatie moet het pand duurzamer en beter geschikt maken voor het onderwijs van nu, zonder dat dit ten koste gaat van het unieke karakter van het gebouw. Afgelopen donderdag heeft 9graden zijn definitieve ontwerp gepresenteerd.

Meer rust en ruimte

De Rietendakschool is in 1923 gebouwd als ‘semi-openluchtschool’. Openluchtscholen zijn architectonisch belangrijke schoolgebouwen waar het contact tussen binnen en buiten een belangrijk uitgangspunt was, met veel licht en lucht voor de leerlingen. Dat oorspronkelijke karakter wilde de school graag weer terugzien in een verbeterde versie.

De huidige inrichting van het gebouw is echter erg traditioneel met lokalen en smalle gangen, gemaakt voor klassikaal onderwijs. Terwijl het onderwijs van nu meer behoefte heeft aan ruimtes die flexibeler kunnen worden gebruikt, met leerpleinen en een verbeterde verbinding van binnen met buiten en andersom.

Het nieuwe ontwerp laat zien dat hier goed over na is gedacht. Het worden overzichtelijke ruimtes die uitnodigend zijn en waar heel duidelijk de verbinding is met buiten. Het grote verschil is direct al te zien bij de entree die open en transparant gaat worden met een directe verbinding naar boven middels een brede trap. De gekke hoekjes die nu in het pand te vinden zijn, zullen verdwijnen en openruimtes worden.
Deze verandering in combinatie met bredere gangen zorgen voor meer overzicht en rust.

Ook de aula gaat een fijne ruimte worden waarin het groene plein en de moestuin meer betrokken worden.

Behoud van karakter

De Rietendakschool kent veel mooie details en karakteristieke eigenschappen die duidelijk terug te zien zijn in het nieuwe ontwerp. Uiteraard door het behoud van het iconische rieten dak, dat vervangen zal worden door een brandveiligere variant. De kenmerkende details zijn verder terug te zien in het kleur- en materiaalgebruik maar bijvoorbeeld ook in de keuze om het huidige systeemplafond op de eerste verdieping te doorbreken. Hiermee worden niet alleen de unieke vormen van het gebouw beter zichtbaar, het zorgt ook voor meer ruimte in de lokalen.

Duurzaam & inclusief

Er is goed nagedacht over de verduurzaming van het pand. Onder andere door het plaatsen van zonnepanelen in de nok van het rieten dak maar ook door het pand waar mogelijk te isoleren en gebruik te maken van een warmtepomp.

Daarnaast moest in het nieuwe ontwerp terug te zien zijn dat de Rietendakschool een inclusieve school is. Door de traplift te vervangen voor een verticale lift en door het plaatsen van hellingbanen en invalidetoiletten is de Rietendakschool straks toegankelijk voor iedereen.

Start renovatie

Door ontwikkelingen in de wijk zal de renovatie pas volgend jaar starten en kan de ‘nieuwe’ school naar verwachting in januari 2027 in gebruik worden genomen.

Geplaatst in Nieuws.